Gūstā saņemto vienu no tuvākajiem starptautiskā terorista Osamas bin Ladena līdzgaitniekiem un palīgiem Abu Zubeidu, visticamāk, nodos ASV kara tribunālam, kam ir tiesības piespriest arī nāvessodu.
Par to ceturtdien ziņo laikraksts "New York Times", atsaucoties uz ASV administrācijas augstākā ranga amatpersonām, ieskaitot aizsardzības ministru Donaldu Ramsfeldu, Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Robertu Milleru un Baltā nama preses sekretāru Ari Fleišeru.

Amatpersonas apstiprina, ka Abu Zubeida pagājušajā nedēļā tika notverts Faisalabadas pilsētā Pakistānā operācijas laikā, ko veica Pakistānas drošības spēki un ASV specdienestu aģenti. Zubeida izrādīja bruņotu pretošanos, tika ievainots un viņa pašreizējais veselības stāvoklis tiek vērtēts kā "nopietns".

ASV amatpersonas slēpj Abu Zubeidas pašreizējo atrašanās vietu. Pēdējā laikā Zubeida vadīja bin Ladena teroristiskās organizācijas "Al-Qaeda" štābu un jaunu pret ASV vērstu terora aktu plānošanu. Viņš bija atbildīgs arī par tā saucamajām guļošajām šūniņām, kas ir līdz zināmam laikam paslēpušās teroristu grupas, kuras pēc centra pavēles ir gatavas negaidītiem uzbrukumiem.

Laikraksts citēja Ramsfeldu, kurš sacīja, ka ievainotais terorists "ir cilvēks, kurš zina visu par jauniem terora aktiem".

Pēc cita vārdā nenosaukta administrācijas pārstāvja vārdiem, Abu Zubeida ir "ideāls kandidāts", kas varētu kļūt par pirmo cilvēku, kuru tiesās ASV kara tribunāls.

Šajā gadījumā viņš tiks nogādāts ASV Gvantanams kara bāzē Kubā, kur rit sagatavošanās darbi tribunāla darbu sākšanai, vēstīja laikraksts.

ASV apsūdz Abu Zubeidu par dalību 11.septembra terora aktu plānošanā un neizdevušos plānu uzspridzināt ASV vēstniecības Parīzē un Sarajevā izstrādāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!