Otrdien Strasbūrā pasniegta Andreja Saharova 2007.gada prēmija par domas brīvību Sudānas cilvēktiesību advokātam Saliham Mahmudam Osmanam, informē Eiropas Parlamenta (EP) Preses dienestā.
"Es esmu bijis ieslodzīts un spīdzināts mana darba dēļ. Dārfūras bruņotās vienības spīdzināja un ar varu pārvietoja manus ģimenes locekļus. Esmu redzējis tūkstošiem spīdzināto. Esmu redzējis simtiem sieviešu un meiteņu, kas cietušas no seksuālas vardarbības," saņemot EP piešķirto apbalvojumu, teica Osmans.

EP prezidents Hans Gerts Peterings, pasniedzot balvu, atgādināja, ka Saharova balvu 2007.gada laureātam politiskās grupas nolēmušas piešķirt vienbalsīgi. "Tas apstiprina EP solidaritāti ar Dārfūras iedzīvotajiem un pierāda mūsu pārliecību, ka jebkurš ilgstoša miera risinājums nav iespējams bez tiesiskuma, demokrātijas un cilvēktiesībām," sacīja EP prezidents.

Peterings atgādināja, ka Osmans riskē ar savu dzīvību ikdienā, jo viņš ir viens no retajiem, kas Sudānā aizstāv sieviešu tiesības un seksuālās vardarbības upurus.

Savukārt Osmans atgādināja par grūtībām, ar kādām kara plosītās Darfūras iedzīvotājiem jāsaskaras ikdienā. "ANO pieņēmusi vairākas rezolūcijas par situāciju Darfūrā. Diemžēl neviena no tām nav īstenota. Upuri ir vīlušies un gaida ziņas no jums, no Eiropas cilvēkiem. Jūsu pārstāvji ir stingri aizstāvējuši savas pozīcijas sarunās ar Sudānas pārstāvjiem, bet līdz šīm mēs neesam izjutuši konkrētus rezultātus," sacīja balvas ieguvējs.

Osmans lūdza Darfūras iedzīvotāju vārdā viņus aizsargāt no vardarbības, norādot, ka šāda aizsardzība iespējama, izvietojot Darfūrā Eiropas Savienības un ANO kopīgos spēkus.

Šā gada Saharova balvas ieguvējs dzimis 1957.gadā. Viņš strādā Sudānas Organizācijā pret spīdzināšanu, bez maksas kā advokāts aizstāvot cilvēktiesību pārkāpumu upurus Darfūrā. Bezmaksas pakalpojumus advokāts tupina sniegt jau gandrīz 20 gadus.

EP Saharova balva nosaukta padomju disidenta Andreja Saharova vārdā. Kopš 1988.gada tā ik gadu tiek piešķirta personām vai organizācijām, kas devušas būtisku ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju. Balvu pasniedz kopā ar naudas prēmiju 50 000 eiro (35 140 latu) vērtībā.

Pagājušajā gadā Saharova prēmiju saņēma viens no Baltkrievijas opozīcijas līderiem Aleksandrs Miļinkevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!