Apcietinātais ķīniešu disidents Hu Jia nevarēja trešdien saņemt viņam piešķirto Eiropas Parlamenta (EP) Saharova balvu. Viņa dzīvesbiedre, kura pati atrodas mājas arestā, klātesošajiem ar telekonferences palīdzību stāstīja par vīra slikto veselības stāvokli. Hu Jia prombūtni simbolizēja tukšs krēsls zāles vidū.
Atklājot ceremoniju, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Poterings uzsvēra: "Šī ir diena, kad mēs atceramies mūsu Savienības dziļāko būtību - kalpot kā miera, progresa un cilvēktiesību virzītājspēkam." Citējot Andreja Saharova teiktos vārdus, viņš piebilda: "Nevienu no šiem mērķiem nav iespējams sasniegt, ignorējot pārējos divus."

Hu Jia balvai "ir nominēts kā Ķīnas un Tibetas apklusināto balsu pārstāvis," teica Poterings, "taču šodien mēs šo balsi dzirdēsim."

Disidenta dzīvesbiedre pastāstīja, ka, novembra beigās apciemojot vīru, apsargi viņiem aizlieguši runāt par balvu, taču pauda vēlmi izmantot Saharova balvas 50 000 eiro (35 140 latu) kā "sākumkapitālu cilvēktiesību aktīvistu ģimeņu atbalstam".

Hu Jia "bieži ir teicis, ka vēlētos izveidot atbalsta tīklu, lai palīdzētu cilvēktiesību aktīvistu ģimenēm," viņa teica. "Policija vajā ne tikai aktīvistus, bet arī viņu tuviniekus, viņi zaudē darbu vai viņiem tiek uzlikts mājas arests," viņa paskaidroja. "Vēl jo vairāk, daži ir notiesāti un sodīti," teica disidenta sieva.

Viņa atkārtoja vīra agrāk izteiktās šaubas par balvas piešķiršanas iemesliem: "Varbūt Eiropas Parlaments domā darbu, ko esmu veicis AIDS un vides aizsardzības jomās, jo tas, ko esmu padarījis attiecībā uz cilvēktiesībām, nav pietiekami, un man turpmāk būs jāpieliek divkāršas pūles."

"Līdz 2004. gadam vairums Hu Jia aktivitāšu bija veltītas ar AIDS saistītajām problēmām un vides aizsardzībai," paskaidroja laureāta sieva. Pēc viņas vārdiem, "sākot no 2004. gada, policija regulāri viņam liedza brīvi pārvietoties, un viņam nebija citas izvēles kā piedalīties cilvēktiesību kustībās no savām mājām, rakstot rakstus un publicējot ziņojumus."

Eiropas Parlaments jau divdesmit gadus piešķir Padomju fiziķa un politiskā disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par ieguldījumu cilvēktiesību aizstāvībā un savstarpējās saprašanās veicināšanu. Katram laureātam ir savs īpašs stāsts, tomēr viņus visus vieno kopīgi ideāli, tostarp cīņa par reliģisko brīvību un iecietību, plašsaziņas līdzekļu izteiksmes brīvību, cilvēktiesībām un samierināšanu jeb demokrātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!