Eiropas Parlamenta (EP) Saharova balva ceturtdien piešķirta ķīniešu disidentam Hu Dzja, vēsta BBC.
Hu Dzja kļuva pazīstams kā vides aizsardzības aktīvists, kā arī ar HIV inficēto un ar AIDS slimu cilvēku tiesību aizstāvis.

Pagājušajā gadā viņš tika apcietināts un viņa kritiskos izteikumus par Ķīnas Komunistisko partiju Pekinas tiesa aprīlī interpretēja kā aicinājumu gāzt valsts varu un piesprieda viņam trīsarpus gadu ilgu cietumsodu.

EP prezidents Hanss Gerts Poterings atzīmējis, ka līdz ar šī gada balvas laureāta izvēli "EP dod skaidru signālu, ka atbalsta visus, kas Ķīnā iestājas par cilvēktiesību ievērošanu".

Savukārt Pekina EP rīcību uzskata par iejaukšanos valsts iekšējās lietās un norādot, ka Hu Dzja ir noziedznieks. "Tas ir kārtējais gadījums, kas nepārprotami aizvaino Ķīnas tautu, un nopietni iedragā Ķīnas un ES attiecības. Neatzīstot Ķīnas panākto progresu cilvēktiesību ievērošanā un uzstājīgi meklējot konfrontāciju, tiek padziļinātas abu pušu nesaskaņas un tas nevar sekmēt cilvēktiesību ievērošanu visā pasaulē," teikts šīs nedēļas sākumā nosūtītajā Ķīnas vēstnieka Eiropas Savienībā (ES) Songa Dze vēstulē ES Asamblejas prezidentam.

50 tūkstošus eiro ( 35 tūkstošus latu) vērtā balva tiks pasniegta 17. decembrī Strasbūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!