Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlaments (EP) piektdien prestižo Saharova cilvēktiesību balvu ir piešķīris Irānas kinorežisoram Džafaram Panahi un advokātei Nasrinai Sotudehai, kura ir aizstāvējusi opozīcijas aktīvistus, aģentūru BNS informēja Eiroparlamenta preses dienestā.

"Irāņu Nasrinas Sotudehas un Džafara Panahi apbalvošana ar Saharova balvu par domas brīvību ir solidaritātes vēstījums un atzinība sievietei un vīrietim, kurus nesalieca ne bailes, ne iebiedēšana un kuri ir nolēmuši savas valsts likteni stādīt pāri saviem likteņiem. Es patiesi ceru, ka viņi varēs atbraukt uz Strasbūru un saņemt balvu decembrī," paziņojot laureātu vārdus, sacīja Eiroparlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs.

Plānots, ka Eiroparlamenta priekšsēdētājs balvu pasniegs 12.decembrī plenārsesijā Strasbūrā.

Nasrina Sotudeha ir 1963.gadā dzimusi juriste un cilvēktiesību aizstāve. Viņa pārstāvējusi Irānas opozīcijas aktīvistus, kas bija apcietināti pēc 2009.gada prezidenta vēlēšanu apstrīdēšanas, kā arī nepilngadīgos, kuriem bija piespiests nāvessods, sievietes un citus politiski ieslodzītos. Viņa tika aizturēta 2010.gada septembrī un apsūdzēta propagandas izplatīšanā un sazvērestībā kaitēt valsts drošībai. 2011.gada janvārī Sotudehai tikai piespriests 11 gadu cietumsods un 20 gadu aizliegums darboties jurisprudencē un izbraukt no valsts..

Džafars Panahi ir 1960.gadā dzimis kinorežisors, scenārists un montāžas režisors. Pirmo starptautisko atzinību viņš ieguva ar filmu "Baltais balons", par kuru Kannu kinofestivālā 1995.gadā viņam tika piešķirta "Zelta kamera". Savās filmās viņš bieži pievēršas bērnu, nabadzībā nonākušu ļaužu, kā arī sieviešu problēmām Irānā. 2010.gada martā Panahi tika aizturēts. Viņam ir piespriesti seši gadi cietumā un 20 gadu aizliegums filmu uzņemšanai un izbraukšanai no valsts. Viņa pēdēja kinolente "Tas nav kino" uz Kannu kinofilmu festivālu no Irānas vesta USB datu nesējā, kas bija ielikts kūkā.

Sotudehu un Panahi Saharova balvai izvirzīja Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa, Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupa, Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa un vēl 13 Eiroparlamenta deputātu.

Pārējie finālisti uz šā gada Saharova balvu bija Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces un Baltkrievijā ieslodzītais cilvēktiesību aktīvists Aļesjs Beļackis.

Eiroparlamenta Saharova balva, kas nosaukta padomju kodolfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā, kopš 1988.gada ik gadu tiek piešķirta cilvēkiem vai organizācijām, kas devušas būtisku ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju. Balvu pasniedz kopā ar naudas prēmiju 50 000 eiro (35 000 latu).

Pirmais tās laureāts bija Nelsons Mandela, kurš cīnījās pret aparteīda režīmu Dienvidāfrikas Republikā, bet vēlāk kļuva par tās prezidentu.

Pagājušajā gadā balva tika piešķirta pieciem Arābu pavasara aktīvistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!