Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Hondurasas bijušais prezidents Huans Orlando Ernandess ir arestēts saistībā ar apsūdzībām par narkotiku tirdzniecību, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Otrdien jau ziņots, ka ASV lūdza Hondurasu izdot eksprezidentu, kurš tiek turēts aizdomās par narkotiku kontrabandu. Policija tika nosūtīta uz Ernandesa māju galvaspilsētā Tegusigalpā dažas stundas pēc ASV pieprasījuma.

Policija iegāja eksprezidenta rezidencē, kad tika izdots aresta orderis. Viņš padevās un tika izvests no mājām rokudzelžos.

Ernandess Hondurasu vadīja no 2014. gada līdz šī gada janvārim. Viņš noliedz viņam izvirzītās apsūdzības. Viņš tiek apsūdzēts par iesaistīšanos narkotiku kontrabandas grupā, kurā bijis arī viņa jaunākais brālis Tonijs Ernandess. Tonijam pērn ASV tika piespriests mūža ieslodzījums.

Tonija Ernandesa prāvas laikā prokurori apgalvoja, ka pazīstamais Meksikas narkobarons Hoakins "El Čapo" Gusmans personīgi nodevis Tonijam Ernandesam 1 miljonu ASV dolāru. Pēc prokuroru teiktā, Gusmans licis Tonijam nodot naudu tālāk viņa brālim Huanam Orlando kā kukuli.

Hondurasa gadiem ilgi ir bijusi viena no galvenajām tranzīta valstīm, caur kuru narkotikas tiek nogādātas no Dienvidamerikas uz ASV. Pēdējā laikā tā ir kļuvusi arī par kokaīna ražošanas vietu.

Huans Orlando Ernandess vienmēr ir apgalvojis, ka darījis visu, kas viņa spēkos, lai cīnītos pret narkotiku kontrabandu, un prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā viņam bija labas attiecības ar Vašingtonu.

Taču pašreizējā prezidenta Džo Baidena laikā viņa attiecības ar ASV pasliktinājās. Pagājušajā nedēļā ASV Valsts departaments atklāja, ka Ernandess ir iekļauts to cilvēku sarakstā, kuriem liegta ieceļošana ASV saistībā ar iespējamām koruptīvām darbībām. Savā paziņojumā ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens norādīja, ka pastāv "ticami" ziņojumi, ka bijušais Hondurasas līderis ir "piedalījies ievērojamā korupcijā, izdarot vai veicinot korupcijas un narkotiku kontrabandas darbības, kā arī izmantojot ienākumus no nelikumīgām darbībām, lai veicinātu politiskās kampaņas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!