Foto: EPA/Scanpix/LETA
Ķīna otrdien informējusi Lietuvu, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā, pamatojot šo lēmumu ar Lietuvas nostāju attiecībā pret Taivānu, un vienlaikus pieprasījusi atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā.

Kā skaidrots Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā, uz šādu soli to pamudinājuši plāni Lietuvā atvērt Taivānas pārstāvniecību, kuras nosaukumā tiks lietots tieši nosaukums "Taivāna" nevis "Taibeja", kā tas tiek darīts daudzās citās valstīs, lai neaizkaitinātu Pekinu.

"Nesen Lietuvas valdība, neievērojot vairākkārtējus Ķīnas paziņojumus par iespējamajām sekām, pavēstīja par lēmumu atļaut Taivānai ar savu vārdu atklāt "pārstāvniecību". Tāds lēmums nopietni apdraud Ķīnas suverenitāti un teritoriālo integritāti un nekaunīgi pārkāpj Ķīnas un Lietuvas diplomātisko attiecību pamatprincipus," teikts paziņojumā.

"Ķīnas valdība kategoriski iebilst pret šādu soli. Ķīna nolēmusi atsaukt savu vēstnieku Lietuvā un pieprasa, lai Lietuva atsauc savu vēstnieku Ķīnā," tajā norādīts, uzsverot, ka "Ķīnas Tautas Republika ir vienīgā likumīgā vara, kas pārstāv visu Ķīnu."

Pekina aicinājusi Lietuvu "nekavējoties labot savu kļūmīgo lēmumu" un "novērsties no aplamā ceļa".

Ķīnas Ārlietu ministrija arī brīdinājusi Taibeju, ka "Taivānas neatkarība ved strupceļā un jebkādi mēģinājumi izvērst separātisku darbību starptautiskajā arēnā ir lemti neveiksmei".

Lietuvas Ārlietu ministrija izteikusi nožēlu par šo Ķīnas soli. Tā uzsvērusi, ka Lietuva, "respektējot vienas Ķīnas principu, ir noskaņota attīstīt abpusēji izdevīgas saites ar Taivānu tāpat kā daudzas citas Eiropas Savienības un pasaules valstis".

Kā ziņots, Taivāna pirms dažām nedēļām pavēstīja, ka veidos pārstāvniecību Lietuvā, kas varētu sākt darbu jau šovasar, savukārt Lietuvas valdība martā atklāja, ka plāno atklāt biznesa pārstāvniecību Taivānā.

Lietuvas Ārlietu ministrija iepriekš uzsvērusi, ka Lietuva ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Taivānu dažādās jomās, lielāko uzmanību veltot ekonomisko saišu attīstīšanai un kultūras apmaiņai, tikmēr Taivānas vadības pārstāvji Lietuvu raksturojuši kā labu partneri.

Lietuvas politikas, zinātnes un kultūras aprindu pārstāvji pirms vairākiem mēnešiem nodibināja sabiedrisko organizāciju "Lietuvas - Taivānas forums", kuras mērķis ir padziļināt Lietuvas un Taivānas sadarbību dažādās jomās, tostarp ekonomiskās, zinātnes, kultūras un politiskās saiknes.

Maijā Lietuva pavēstīja, ka izstājas no Ķīnai nozīmīgā ekonomiskās un politiskās sadarbības formāta 17+1, kurā piedalās galvenokārt Viduseiropas un Austrumeiropas valstis, jo uzskata to par šķeltniecisku.

Šie soļi izraisījuši Pekinas neapmierinātību.

Lietuva arī ziedojusi Taivānai Covid-19 vakcīnas, ar šo soli izpelnoties taivāniešu atzinību.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika.

Pekinas valdība uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu, cenšas izolēt to pasaules arēnā un nepieļaut vārda "Taivāna" lietošanu. Ķīnas Republiku, kurā ir 23 miljoni iedzīvotāju, oficiāli atzinušas tikai 15 pasaules valstis, kuru skaitā Lietuvas nav, taču Taivāna uztur attiecības ar desmitiem valstu, veidojot tajās savas pārstāvniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!