Foto: DELFI.lt
Maķedonijas parlaments sestdien nolēma pārtraukt tautas skaitīšanu, jo radušās domstarpības saistībā ar mēģinājumiem mākslīgi palielināt valstī dzīvojošo etnisko albāņu skaitu.

Maķedonijas centrālā vēlēšanu komisija atkāpās otrdien, kad līdz tautskaites beigām bija palikušas tikai četras dienas, kā iemeslu šādam lēmumam minot nespēju nodrošināt, ka tautas skaitīšana notiek atbilstoši Eiropas standartiem.

Nesaskaņas radās, kad tautas skaitītāji etnisko albāņu apdzīvotajos valsts rajonos kā faktiski dzīvojošus Maķedonijā reģistrēja tos etniskos albāņus, kuri no valsts ir aizbraukuši, un kuru identitātes dokumentu kopijas uzrādīja viņu radinieki.

Tieslietu ministrs Blerims Bedžeti ir paziņojis, ka visi tautskaitē iegūtie dati tiks iznīcināti.

Jauna tautas skaitīšana tiks rīkota nākamgad.

Iepriekšējā tautskaitē, kas Maķedonijā notika 2002.gadā, tika konstatēts, ka no apmēram diviem miljoniem iedzīvotāju 64% ir maķedonieši, bet 25% - albāņi.

2001.gadā albāņi, kas dzīvo galvenokārt valsts ziemeļrietumos, sarīkoja septiņu mēnešu ilgu bruņotu sacelšanos, pieprasot lielākas tiesības.

Kopš 2005.gada Maķedonija ir Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts. Taču tās kaimiņvalsts Grieķija jau gadiem ilgi bloķē Maķedonijas uzņemšanu ES un NATO, iebilstot pret tās nosaukumu, jo par Maķedoniju tiek saukts arī viens no Grieķijas ziemeļu novadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!