Foto: AFP/Scanpix
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ceturtdien paziņoja, ka atbrīvo no valsts fonda "Samruk-Kazina" valdes priekšsēdētāja amata savu znotu Timuru Kulibajevu saistībā ar šim fondam piederošā naftas uzņēmuma atlaisto strādnieku nemieriem, kuros gājuši bojā 16 cilvēki.

"Es pieņemšu lēmumu par fonda "Samruk-Kazina" vadītāja Timura Kulibajeva atcelšanu no amata," teica Nazarbajevs, tiekoties ar vietējo aktīvu Mangistau apgabala centrā Aktau. Reportāža par tikšanos tika pārraidīta valsts telekanālā "Habar".

"Netika izpildīts mans rīkojums par savlaicīgu darba strīda atrisināšanu. Tas viss veicināja spriedzes pastiprināšanos," sacīja Kazahstānas prezidents.

"Kopumā kompānijas darbinieku prasības darba devējiem bija pamatotas. Ja arī bija darba disciplīnas pārkāpumi no strādājošo puses, tad darba devējiem nevajadzēja aizmirst, ka tie ir mūsu pilsoņi, un ka viņi nav nokrituši no Mēness. Viņus bija jāuzklausa un, pēc iespējas, maksimāli jāatbalsta. Diemžēl tas netika izdarīts," teica Nazarbajevs.

Kulibajevs ir precējies ar Nazarbajeva vidējo meitu Dinaru. Tika uzskatīts, ka viņš nākotnē varētu pārņemt prezidenta amatu no Nazarbajeva.

Valsts fondam "Samruk-Kazina" pieder 100% kompānijas "KazMunaiGaz" akciju. "KazMunaigaz" piederošo naftas ieguves uzņēmumu darbinieku nemieros pagājušajā nedēļā Mangistau apgabala Žanaozenas pilsētā un Šetpes ciematā gāja bojā 16 un tika ievainoti apmēram 100 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!