Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas tiesībsargāšanas iestādes uzskata, ka ar bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu varētu būt saistīti vismaz pieci Krievijas pilsoņi, atsaucoties uz avotiem drošības dienestos, vēsta britu mediji.

Laikraksts "Daily Mail" ziņo, ka tuvāko nedēļu laikā tiesībsargāšanas iestādes iesniegs Lielbritānijas valdībai pierādījumus par vēl divu Krievijas pilsoņu līdzdalību Sklipaļa un viņa meitas saindēšanā.

Izdevums raksta, ka abas policijas identificētās personas Lielbritānijā ieradušās ar tūristu vīzām un šobrīd, domājams, jau atrodas Krievijā.

Avots arī norādījis, ka šīs personas ceļojušas atsevišķi no jau iepriekš identificētajiem aizdomās turamajiem Krievijas armijas izlūkdienesta virsniekiem Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova un ka šo abu aizdomās turamo loma pastrādātajā noziegumā bijusi "ievērojami mazāka".

Savukārt laikraksts "The Telegraph" vēsta, ka aizdomās par saistību ar Skripaļu saindēšanu tiek turēta trešā persona, kas ieradusies Lielbritānijā ar izdomātu vārdu "Sergejs Fedotovs", taču arī identificēta kā krievu izlūkdienestu darbinieks.

Kā laikrakstam pastāstījis avots, "Fedotovs" gatavojies izlidot no Lielbritānijas kopā ar Petrovu un Boširovu, taču pēdējā brīdī savācis savu bagāžu un palicis.

Izteikta versija, ka trešais aizdomās turamais mainījis savus sākotnējos plānus, uzzinot, ka Skripaļi ir dzīvi. Policija pieļauj iespēju, ka "Fedotovs" joprojām atrodas Lielbritānijā.

Tajā pašā laikā starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat" ziņo, ka minētais "Fedotovs" esot saistīts ar atentātu pret bulgāru uzņēmēju Emiliānu Gebrevu, kurā arī izmantota inde, kas līdzinās pret Skripaļiem pielietotajam "Novičok".

Noskaidrots, ka cilvēks ar pasi, kas izsniegta uz Fedotova vārda, ieradies no Maskavas Bulgārijā 2015.gada 24.aprīlī.

Četras dienas vēlāk Gebrevs ar smagu saindēšanos tika nogādāts slimnīcā. Slimnīcā nonāca arī viņa dēls un kāds no viņa uzņēmuma augstākajiem vadītājiem. Vēlāk Helsinku Universitātes eksperti konstatēja saindēšanos ar "Novičok" klases vielu.

Tikmēr "Fedotovs" Gebreva hospitalizācijas dienā steigšus atgriezās Maskavā caur Stambulu, lai gan iepriekš viņam bijusi iegādāta biļete atpakaļlidojumam divas dienas vēlāk no Sofijas lidostas. Pēc mēneša Gebrevs no slimnīcas tika izrakstīts, taču maija beigās viņam atkal kļuva slikti un viņš tika atkārtoti hospitalizēts. "Bellingcat" norāda, ka "Fedotovs" šajā laikā uz trīs dienām atkal apmeklējis Bulgāriju.

Pats Gebrevs pieļāvis iespēju, ka atentāts pret viņu veikts tāpēc, ka viņa uzņēmums piegādājis ieročus Ukrainai. Saskaņā ar "Bellingcat" rīcībā esošo informāciju trešais aizdomās turamais arī ir Krievijas armijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsnieks, tāpat kā Petrovs un Boširovs.

Dokumenti uz "Fedotova" vārda parādās 2010.gadā, bet iepriekš par šādu personu nekādu ziņu nav. Kopš tā laika "Fedotovs" daudz ceļojis par Eiropu, Āziju un Tuvajiem Austrumiem. Bieži viņš ārvalstīs "parādījies dažas dienas pirms skaļiem notikumiem vietās, kas atradušās viņam blakām," raksta "Bellingcat".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!