Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien izsaukusi Francijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi, lai runātu par Krievijas parlamentārieša un miljardiera Suleimana Kerimova (titulbildē) aizturēšanu Nicā.

Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes loceklis Kerimovs tika aizturēts pirmdienas vakarā lidostā Nicā. Viņš tiek turēts aizdomās par izvairīšanos no nodokļiem un naudas atmazgāšanu.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses dienests trešdien apstiprināja aģentūrai AFP, ka ministrija saistībā ar šo lietu izsaukusi Francijas vēstnieka vietnieku Polu Bertrānu Baretu.

Maskava paziņoja, ka darīs, ko spēs, lai panāktu Kerimova atbrīvošanu.

"Senatora statuss un fakts, ka viņš ir Krievijas pilsonis, ir garantija, ka mēs, protams, pieliksim visus iespējamos pūliņus, lai aizstāvētu viņa likumīgās intereses," paziņoja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Žurnāls "Forbes" ir ierindojis Kerimovu 21. vietā Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā, novērtējot viņa bagātību uz 6,6 miljardiem ASV dolāru (5,6 miljardiem eiro).

Kerimovs 2011. gadā ieguva slavu futbola pasaulē, nopērkot Krievijas futbola klubu "Makhačkalas Anži".

Viņa nopirktais klubs nolīga futbola zvaigznes, tostarp brazīliešu aizsargu Roberto Karlušu un Kamerūnas uzbrucēju Samuelu Etoo, mēģinot kļūt par vienu no galvenajiem Eiropas klubiem.

2013. gada augustā viņš krasi samazināja savu finansējumu šim klubam, nesniedzot tikpat kā nekādus paskaidrojumus, un izpārdeva šī kluba zvaigznes. "Makhačkalas Anži" atkal kļuva par neievērojamu provinciālu klubu, un Kerimovs pērn to pārdeva.

51 gadu vecais oligarhs, kurš kļuva bagāts, ieguldot līdzekļus problemātiskās kompānijās, Federācijas padomē pārstāv dzimto Dagestānas Republiku.

Kerimova ģimene kontrolē Krievijas lielāko zelta ieguves kompāniju "Poļus", kur viņa dēls ir vairākuma akciju turētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!