Foto: Itar-Tass/Scanpix
Ukrainas Ģenerālprokuratūra, iespējams, ierosinājusi krimināllietu pret bijušo Ukrainas prezidentu Leonīdu Kučmu saistībā ar opozīcijas žurnālista Georgija Gongadzes slepkavību 2000.gadā, pirmdien ziņo Ukrainas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Aģentūrai "RIA Novosti" gan nav izdevies Ģenerālprokuratūrā iegūt apstiprinājumu šai informācijai.

Savukārt Gongadzes atraitnes Miroslavas Gongadzes advokāte Valentīna Teličenko aģentūrai šo informāciju ne apstiprināja, ne noliedza."Nevaru ne apstiprināt, ne noliegt šo informāciju . Ģenerālprokuratūrai mani jāinformē par lietas ierosināšanu piecu dienu laikā," sacījusi juriste.

Opozīcijas žurnālists Gongadze pazuda bez vēsts 2000.gada 16.septembrī Kijevā, bet novembrī viņa līķi bez galvas atrada mežā netālu no Tarašas pilsētas Kijevas apgabalā. Neilgi pēc tam klajā nāca ieraksti, ko it kā veicis valsts apsardzes majors Nikolajs Meļņičenko toreizējā Ukrainas prezidenta Kučmas kabinetā. Šajā ierakstā kāds vīrietis, kura balss ir līdzīga Kučmas balsij, dod rīkojumu "tikt galā" ar žurnālistu. Tomēr Kučmam nekad nav bijis nekāda statusa lietā par Gongadzes noslepkavošanu.

2008.gadā trīs bijušos Ukrainas Iekšlietu ministrijas Ārējās novērošanas un kriminālizmeklēšanas departamenta darbiniekus atzina par vainīgiem žurnālista noslepkavošanā. 2009.gadā pēc vairāku gadu izmeklēšanas arestēja arī šī departamenta vadītāju ģenerāli Pukaču, kuru apsūdzēja Gongadzes slepkavībā un uzskata par galveno šajā lietā aizdomās turēto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!