Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas opozīcijas partija "Jabloko" rīko parakstu vākšanas kampaņu pret Krievijas karu ar Ukrainu, liecina informācija partijas tīmekļa vietnē.

Cilvēki tiek aicināti parakstīties ne tikai internetā, bet arī 36 partijas birojos visā Krievijā.

"Putina gatavotais karš pret Ukrainu nesīs bēdas cilvēkiem, sagraus ģimenes, pazudinās tūkstošiem dzīvību. Šajā karā nav iespējams uzvarēt," norāda iniciatīvas autori, turpinot, ka jebkurš kara iznākums būs katastrofa Krievijai.

"Mūsu valstī pasliktināsies dzīve: veselības aprūpe, izglītība, mājokļi kļūs vēl nepieejamāki, rublis zaudēs vērtību, kāps cenas," brīdina partija.

Tāpat Krievija nokļūs pilnīgā izolācijā, tiks zaudēti starptautiskie sakari un valsts kļūs par izstumto, brīdināts paziņojumā. Sāksies jauns bruņošanās sacensības raunds un uzliesmos Aukstais karš – tas viss, no kā sagruva PSRS.

"Bet galvenais, ka abpus Krievijas-Ukrainas robežai būs zārki un bēres, māšu, sievu un bērnu bēdas! To vairs nekad nevarēs labot," ilustrē "Jabloko".

"Katrs no mums, katrs no jums ir pilnībā atbildīgs, lai tas nekad nenotiktu! Nē karam ar Ukrainu!" nobeidz uzsaukuma autori.

Vēstīts, ka pēdējās dienās no Ukrainas austrumiem pienāk ziņas par pastiprinātām apšaudēm un ir bažas par Krievijas rīkotām provokācijām iebrukuma attaisnošanai.

ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņojs, ka Kremlis jau ir izlēmis par labu invāzijai Ukrainā, un ka ticams ir uzbrukums arī Kijevai. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka joprojām ir vieta diplomātijai, jo Vladimirs Putins uzbrukumu jebkurā brīdī varot apturēt.

Savukārt Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons sestdien pauda, ka Krievija plāno kopš 1945. gada lielāko karu Eiropā, kura laikā iecerēts ielenkt arī Ukrainas galvaspilsētu Kijevu.

ASV izlūkdienestu aplēses liecinot, ka Krievija pie Ukrainas savilkusi 75% savu kaujasspējīgo konvencionālo spēku.

Iepriekš ASV amatpersonas lēsa, ka Krievijas karavīru skaits pie Ukrainas robežām varētu būt pat 190 tūkstoši.

Spriedze pie Ukrainas robežām turpinās jau vairākus mēnešus, Krievijai turpinot pulcināt spēkus pie kaimiņvalsts robežām, tostarp Baltkrievijā.

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau astoto gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!