Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijā eksperti sāka atšifrēt pirmdien Karēlijā avarējušās lidmašīnas "Tu – 134" "melnas kastes" ierakstus, un sākotnējā informācija liecina, ka pirms sadursmes ar kokiem lidmašīnai nebija bojājumu, ziņo BBC.

Pēc "Rosaviācijas" sākotnējās informācijas, nav pazīmju, ka lidmašīnai būtu bojājumi, tā sabruktu, aizdegtos vai tajā notiktu sprādzieni pirms sadursmes ar kokiem.

Iepriekš amatpersonas paziņoja, ka aviokatastrofas iemesls ir pilotu kļūda. Izmeklēšanai tuvu stāvošs avots aģentūrai "RIA Novosti" paziņoja, ka "tas ir praktiski skaidrs – traģēdijas iemesls ir ekipāžas kļūda".

Tai pat laikā izmeklēšana izskata vairākus iespējamus katastrofas iemeslus – pilotu kļūdas, zemes dienestu kļūdas, lidmašīnas vai lidostas iekārtu bojājumi. Eksperti arī neizslēdz, ka par katastrofas iemeslu kļuva tas, ka avarējusī lidmašīna savu laiku jau nokalpoja, uzsverot, ka "Tu -134" lidmašīnas jau izsmēla savus resursus.

Taču Pasaules drošu lidojumu fonda valdes loceklis Valērijs Šelkovnikovs BBC pauda, ka "Tu-134" ir droša lidmašīna, ja to pareizi un uzmanīgi apkalpo. Viņš piekrīt, ka lidaparāts novecoja, tomēr tas aizvien atbilst visām starptautiskām prasībām, izņemot vienu – trokšņa līmeni.

Šelkovnikovs pastāstīja, ka pie Petrozavodskas avarējusī lidmašīna sāka lidojumus 1980.gadā un pārvadāja padomju vadības pārstāvjus. "Toreiz Politbirojs lidoja tikai ar labām lidmašīnām. Šī "Tu-134" varēja nosēsties gan Londonā, gan Maskavā," BBC pauda eksperts.

Viņš arī norādīja, ka Petrozavodskas lidostā apgaismošanas sistēma ir slikta, tā ir novecojusi, lidostā arī nav sistēmas, ka varētu kontrolēt lidmašīnas nosēšanas kursu. "Traģēdijas iemesls nav tehnisks, un arī ne laika apstākļi. Ja ekipāža nosēšanas laikā neredz skrejceļa gaismas, tad jāiet uz otro apli. Ja atkal nespēj, tad jāiet uz rezerves lidostu," klāstīja Šelkovnikovs.

Jau ziņots, ka privātās aviosabiedrības "RusAir" lidmašīna ar 43 pasažieriem un deviņiem apkalpes locekļiem biezā miglā nogāzās uz autoceļa apmēram vienu kilometru no Besovecas lidostas skrejceļa pie Karēlijas galvaspilsētas Petrozavodskas ap pulksten 23.40 pēc vietējā laika (pulksten 22.40 pēc Latvijas laika). Tā bija izlidojusi no Maskavas Domodedovas lidostas.

Trešdien Petrozavodskas slimnīcā miris desmit gadus vecs zēns. Viņš ar māti un māsu bija astoņu izglābto lidmašīnas pasažieru vidū. 44 pasažieru un apkalpes locekļi gāja bojā avārijas brīdī.

Piecus no cietušajiem otrdien ar lidmašīnu pārveda uz Maskavu.
Krievijas valdība sola cietušajiem un upuru radiniekiem izmaksāt vienu miljonu rubļu ( 17 000 latu) kompensācijas. Papildu divu miljonu rubļu ( 34 000 latu) kompensāciju cietušajiem jāsaņem no avarējušā lainera īpašniekiem "RusAir".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!