Foto: Reuters/Scanpix

Pie Itālijas Džiljo salas Toskānas reģionā sākusies janvārī avarējušā kuģa "Costa Concordia" vraka demontāžas un izcelšanas operācija, vēsta ārvalstu masu mediji.

Pusnogrimušā kuģa vraku demontēs pasaulē pieredzējušākā kuģu avārijas seku likvidēšanas kompānija "Titan Salvage" sadarbībā ar Itālijas uzņēmumu "Micoperi".

Džiljo ostas pārvaldē aģentūrai "Itar – Tass" pastāstīja, ka speciālisti sākuši vraka demontāžas sagatavošanu, jau demontēta kuģa masts un milzīgs baseins uz augšējā klāja. Pēc demontāžas 290 metru garo un 115 000 tonnu smago kuģi plānots atbuksēt uz krastu.

Vispirms kuģa vraks ir maksimāli jāatslogo no lieka svara, vienlaikus
nepieļaujot kuģa nogrimšanu vēl dziļāk. Pēc tam plānots izbūvēt zemūdens platformu, kas kļūs par kuģa atbalsta punktu, tad kuģiem piestiprinās pontonus, kas piepildīti ar ūdeni. Tā speciālisti cer iztaisnot kuģa vraku, kurš pašlaik guļ uz sāna piekrastes rifā.

Pēc tam ar pontonu palīdzību eksperti plāno atbuksēt kuģi uz vieno no Itālijas ostām. Visa operācija ilgs aptuveni 10 mēnešus.


Jau vēstīts, ka Itālijas kuģniecības kompānijas " Costa Crociere" kuģis " Costa Concordia" ar 4229 cilvēkiem 13.janvārī uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā. Avārijā gāja bojā 32 cilvēki.

Par notikušo tiesas priekšā stājās kapteinis Frančesko Skettino un vēl septiņi kuģa ekipāžas un kuģa operatora kompānijas vadības locekļi. Viņus apsūdz noziedzīgā nolaidībā, neplānotā slepkavībā un kuģa nogremdēšanā, Nākamā tiesas sēde plānota 21.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!