Francijā svētdien aizvadīto reģionālo vēlēšanu otrajā kārtā septiņos no 12 kontinentālās Francijas reģioniem vadībā izvirzījušies bijušā prezidenta Nikolā Sarkozī vadītie republikāņi, liecina sākotnējie rezultāti.

Piecos reģionos uzvaru guvuši sociālisti, bet Korsikā vadībā izvirzījušies nacionālisti.

Galēji labējā Nacionālā fronte (FN), kas vēlēšanu pirmajā kārtā 6.novembrī valsts mērogā ieguva gandrīz 28% balsu un sešos no 12 kontinentālās Francijas reģioniem izvirzījās vadībā, otrajā kārtā nav izcīnījusi uzvaru nevienā no reģioniem, liecina sākotnējie rezultāti.

Jau vēstīts, ka sociālisti pirms otrās kārtas divos vissvarīgākajos reģionos atsauca savus kandidātus, aicinot savus vēlētājus balsot par republikāņiem, lai tādējādi neļautu uzvaru gūt FN.

Vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās 58% vēlētāju.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka Noras-Padekalē-Pikardijas reģionā, kur FN saraksta galvgalī startēja pati partijas līdere Marina Lepēna, par galēji labējiem otrajā kārtā nobalsojuši tikai 43% vēlētāju un Provansas-Alpu-Azūra Krasta reģionā, kur FN saraksta vadībā bija partijas līderes 25 gadus vecā māsasmeita Mariona Marešāla-Lepēna, galēji labējie ieguvuši tikai 45% balsu.

Pirmajā vēlēšanu raundā abas dāmas viegli izcīnīja uzvaru.

Neskatoties uz FN zaudējumu, Francijas premjerministrs sociālists Manuels Valss brīdināja, ka "briesmas no galēji labējiem nav zudušas, ne tuvu tam".

Arī Sarkozī atzina, ka pirmās vēlēšanu kārtas brīdinājumus nedrīkst aizmirst.

Tikmēr Lepēna pēc sakāves solīja turpināt cīnīties un paziņoja, ka viņus tagad nekas nespēs apturēt, piebilstot, ka FN tagad būs galvenais opozīcijas spēks vairumā reģionu.

Arī Marešāla-Lepēna centās uzmundrināt partijas atbalstītājus, paziņojot, ka FN "dubultos savus centienus", un uzsvēra, ka "ir dažas uzvaras, kas apkauno uzvarētājus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!