Foto: AP/Scanpix

Svētdien notikušajās Lietuvas Seima vēlēšanās līderpozīcijās izvirzījusies uzņēmēja Ramūna Karbauska vadītā Zemnieku un zaļo savienība, liecina rezultāti pēc 90 000 balsu saskaitīšanas

Otrajā vietā ir valdošā premjerministra Aļģirda Butkeviča Sociāldemokrātu partija. Kā ziņots, Seima vēlēšanās svētdien piedalījušies 49,9 % balsstiesīgo pilsoņu, paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija.

43,21 % vēlētāju nobalsoja svētdien līdz plkst. 20 vēlēšanu iecirkņos, bet vēl 6,68% savu balsi nodeva iepriekšējā balsošanā valdības ēkās, mājās vai pa pastu.

Iepriekšējās Seima vēlēšanās 2012. gadā vēlētāju aktivitāte bija 52,93 %. 5,35 % balsstiesīgo vēlētāju savu balsi nodeva pirms vēlēšanu dienas.

Jau vēstīts, ka līdz pulksten plkst. 14 Seima vēlēšanās bija piedalījies apmēram 21,56 % balsstiesīgo pilsoņu, bet kopā, ieskaitot iepriekšējo balsošanu, tajās piedalījušies 28,24 %, kas ir pietiekami, lai vēlēšanas uzskatītu par notikušām.

Atbilstoši likumam, vēlēšanas tiek uzskatītas par notikušām, ja tajās piedalījušies vismaz 25 % balsstiesīgo pilsoņu.

Pavisam Seimā ir 141 deputāts. No tiem 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos. Lai iekļūtu parlamentā daudzmandātu apgabalā, partiju sarakstiem ir jāpārvar 5 %, bet koalīciju sarakstiem - 7 % barjera.

Šajās vēlēšanās ir 14 saraksti, no tiem 12 sarakstus izveidojušas atsevišķas partijas, bet divus sarakstus - partiju koalīcijas.

Vienmandāta apgabalos kandidāts tiek uzskatīts par ievēlētu, ja viņš saņem vairāk nekā 50 % balsu. Paredzams, ka lielā daļā vienmandāta apgabalu nevienam kandidātam neizdosies iegūt vairāk nekā pusi balsu, un šajos apgabalos 23. oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Pavisam Lietuvā ir 2,5 miljoni balsstiesīgo pilsoņu. Vēlēšanas uzskatīs par notikušām, ja nobalsos vismaz 25 % balsstiesīgo pilsoņu.

Seima pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Vēlēšanu iecirkņi bija atvērti no plkst. 7 līdz plkst. 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!