Foto: AFP/Scanpix

Francija ceturtdien sākusi tiesas izmeklēšanu par Francijas karavīru, iespējams, pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem pret bērniem Centrālāfrikas Republikā.

Cik cilvēku varētu būt iesaistīti šajā lietā, nav zināms. Prokuratūra neatklāja šādu informāciju.

Karavīrus apsūdzējuši četri zēni, kuri apgalvo, ka seksuālie noziegumi notikuši Centrālāfrikas Republikas galvaspilsētā Bangi laikā no 2013.gada decembra līdz 2014.gada jūnijam. Vēl divi zēni apgalvo, ka bijuši tam aculiecinieki, atklāja prokuratūra.

Seši minētie zēni bija vecumā no deviņiem līdz 13 gadiem.

Francijas varasiestādes sākotnējo izmeklēšanu šajā lietā sāka 2014.gada jūlijā pēc tam, kad saņēma no ANO ziņojumu, kurā bija izklāstītas šīs apsūdzības.

Prokuratūra atklāja, ka militārā policija veikusi vairākas pārbaudes uz vietas, bet bērnus nav izjautājusi.

Prokuratūra norādīja, ka izmeklētāji arī gribējuši aprunāties ar ziņojumu autoru, bet ANO viņu lūgumu noraidījusi. Pētnieks 29.aprīlī atbildējis uz rakstiskiem jautājumiem, kas arī pamudinājis sākt izmeklēšanu.

Par ziņojuma nopludināšanu kāds ANO darbinieks pagājušajā mēnesī tika atstādināts no darba.

ANO skaidroja, ka darbinieks nodevis Francijas varasiestādēm nerediģētu ziņojuma variantu, kas atklāj upuru, liecinieku un izmeklētāju identitāti.

Francija nosūtīja karavīrus uz Centrālāfrikas Republiku 2013.gada beigās ANO spēku sastāvā, lai aizsargātu civiliedzīvotājus pēc nemiernieku koalīcijas "Seleka" ("Alianse") sarīkotā valsts apvērsuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!