ASV prezidents Džordžs Bušs svētdienas vakarā uzrunā amerikāņu tautai paziņoja, ka ASV ir sākušas triecienus starptautiskā terorista Osamas bin Ladena organizācijas "Al Qaeda" teroristu bāzēm un islāma grupējuma "Taleban" militārajiem objektiem Afganistānā.
"Pēc manas pavēles, ASV armija ir sākusi triecienus pret "Al Qaeda" teroristu mācību nometnēm un "Taleban" režīma militāro infrastruktūru Afganistānā .. Triecienu mērķis ir patraukt Afganistānas izmantošanu kā teroristu operāciju bāzi", norādīja Bušs.

ASV prezidents uzsvēra, ka ASV triecienos Afganistānai piedalās Lielbritānija, atbalstu ir solījušas arī Kanāda, Austrālija, Francija un citas valstis. Vairāk nekā 40 valstis Tuvajos Austrumos, Āfrikā, Eiropā un Āzijā ir devušas ASV tiesības izmantot gaisa telpu un lidlaukus. Vēl vairāk valstu ir sniegušas izlūkošanas informāciju.

CNN, atsaucoties uz ASV amatpersonām, ziņoja, ka ir sācies uzbrukums Afganistānai. Telekompānija arī vēstīja, ka tiek veikti triecieni Afganistānas dienvidu pilsētas Kandaharas lidostai un austrumu pilsētas Džalalabadas lidostas apkaimei.

ASV ir draudējušas uzbrukt "Taleban" režīmam Afganistānā, ja tas neizdos islāma kaujinieku Osamu bin Ladenu, kuru ASV meklē par 11.septembra terora aktiem Ņujorkā un pie Vašingtonas.

"Pirms vairāk nekā divām nedēļām es izteicu "Taleban" līderiem vairākus skaidras prasības: slēdziet teroristu mācību nometnes. Izdodiet tīkla "Al Qaeda" vadītājus un atbrīvojiet visus ārvalstu pilsoņus, tostarp ASV pilsoņus, kas netaisnīgi aizturēti jūsu valstī. Šīs prasības netika izpildītas un tagad "Taleban" par to bargi maksās," teica Bušs.

"Iznīcinot nometnes un pārraujot sakarus, mēs apgrūtināsim teroristu tīkla iespējas savervēt jaunus kaujiniekus un koordinēt savus ļaunos nodomus. Sākumā teroristi varēs ierakties dziļāk savās alās un citos slēpņos. Mūsu militārā darbība ir plānota tā, lai pavērtu iespēju ilgstošām, visaptverošām un nežēlīgām operācijām ar mērķi izdzīt viņus [no slēpņiem] un saukt pie atbildības," teica Bušs.

"Vienlaikus apspiestā afgāņu tauta iepazīs Amerikas un mūsu sabiedroto dāsnumu. Laikā, kad notiek triecieni militārajiem objektiem, mēs arī nometīsim pārtiku, medikamentus un citas preces bada piemeklētajiem Afganistānas vīriešiem, sievietēm un bērniem. ASV ir afgāņu tautas draugs un mēs esam draugi gandrīz miljardam cilvēku visā pasaulē, kas praktizē islāmu," norādīja ASV prezidents.

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā svētdienas vakarā bija dzirdamas vairākas skaļas eksplozijas un tika pārtraukta elektroapgāde, aģentūrai AFP paziņoja pilsētas iedzīvotāji. Viņi sacīja, ka varot dzirdēt talibu artilērijas, pretgaisa aizsardzības ieroču un vieglo ieroču uguni, kas rada iespaidu, ka būtu sākušās kaujas pilsētas ielās.

"Šī karadarbība ietilpst mūsu pretterorisma kampaņā, vēl viena fronte karā, kurā caur diplomātiju, izlūkošanu, finansu aktīvu iesaldēšanu un zināmu teroristu arestiem iesaistījušās 38 valstis. Ņemot vērā mūsu ienaidnieku dabu un aizsniedzamību, mēs šo konfliktu uzvarēsim, pacietīgi uzkrājot panākumus, apņēmīgi, ar gribasspēku un mērķtiecīgi stājoties pretī grūtībām. Šodien mūsu uzmanības centrā ir Afganistāna, bet cīņa ir plaša. Katrai valstij šajā cīņā ir jāizdara sava izvēle. Neitrālas zonas nav," uzsvēra ASV prezidents.

"Cīņa tagad notiek daudzās frontēs. Mēs nevilcināsimies, mēs neminstināsimies un mēs nezaudēsim. Miers un brīvība uzvarēs," sacīja Bušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!