Otrdien valstis cīnās par iekļūšanu ANO Drošības padomes nepastāvīgajās vietās, raksta "Reuters". Ik gadu balsojumā tiek lemts par divām valstīm, kas iegūs vietas padomē, pārējās trijās šogad iekļūs Burkina Faso, Lībija un Vjetnama, kuras izvirzīja reģionālās padomes.
Balsojuma uzvarētājas valstis ieņems savas vietas 1.janvārī un paliks tajās divus gadus. Nepastāvīgajiem padomes locekļiem nav veto tiesību.

Diplomāti norāda, ka ir grūti paredzēt uzvarētāju cīņā par Austrumeiropas valstij paredzēto vietu – uz to pretendē Horvātija, kas nekad nav bijusi padomē, vai Čehija, kas bija padomes locekle laika posmā no 1994. līdz 1995.gadam.

Pagaidām nav zināms arī, kas uzvarēs Kostarikas un Dominikānas Republikas sacensībā. Atgādināsim, ka pagājušajā gadā bez rezultātiem beidzās 47 balsošanas posmi, jo ne Venecuēla, ne ASV atbalstītā Gvatemala nespēja iegūt vajadzīgo balsu skaitu, vēlāk abas valstis atsauca savas kandidatūras un vietu Drošības padomē kā kompromisa variants ieguva Panama.

31.decembrī no saviem krēsliem Drošības padomē aizies Kongo Republika, Gana, Peru, Katara un Slovākija. Savas vietas saglabā Beļģija, Indonēzija, Itālija, Panama un Dienvidāfrikas Republika, kā arī pastāvīgās dalībvalstis ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!