Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ir sākusies Ukrainas Luhanskas apgabala deokupācija un vairākas apdzīvotās vieta jau ir atgūtas, savā "Telegram" kanālā paziņojis Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

"Luhanskas apgabala deokupācija ir sākusies. Jau vairākas apdzīvotās vietas ir atbrīvotas no Krievijas armijas, krievu okupantiem," raksta Haidajs. ,

Konkrētas apdzīvotās vietas gan viņš nenosauca.

Saprotot, ka tiek sakauti, okupanti maksimāli mīnē visus ceļus un ēkas, skaidro amatpersona.

"Neskrieniet pirms vilciena, necentieties jau vākt mantas un atgriezties. Mēs pateiksim, kad un kur varēs atgriezties. Tomēr vajag frontes līniju pavirzīt tālāk, tikai pēc tam varēs ieiet noteiktās apdzīvotajās vietās," raksta Haidajs.

Viņš uzsver, ka ir jāatmīnē teritorija, jo, piemēram, Kreminnā okupanti ir izkaisījuši "lapiņu" mīnas [PFM-1], kas paredzētas cilvēku sakropļošanai.

Haidajs arī raksta, ka pirmo reizi daudzu mēnešu laikā piegādāta humānā palīdzība kādam sagrautam ciemam, kurā joprojām palikuši 15 iedzīvotāji.

Iepriekš 19. septembrī Haidajs paziņoja, ka Ukrainas spēki pilnībā kontrolē Luhanskas apgabala Bilohorivku. Pirms nonākšanas okupantu rokās šī vieta kļuva slavena ar veiksmīgu Ukrainas operāciju, novēršot okupantu pārcelšanās mēģinājumu pāri Siverskijdoņecas upei.

Ukrainas spēki turpina pretuzbrukumu dažādās frontes vietās un pēdējās dienās ziņots par vairākām atgūtām apdzīvotām vietām. 4. oktobrī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka virkne apdzīvoto vietu ir atbrīvotas valsts dienvidos.

Savukārt austrumos ukraiņi virzās uz Kreminnu un jau ir atbrīvojušo Torski. Tas kļuva iespējams pēc Limanas atbrīvošanas.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!