Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģu black-metal projekta "Burzum" līderis Kristians "Vargs" Vikerness stājies Francijas tiesas priekšā – pazīstamais mūziķis, sātanists un neonacists tiek apsūdzēts par rasistisku uzsaukumu publicēšanu savā blogā.

Kā vēsta izdevums "The Local", saskaņā ar izmeklētāju versiju mūziķa blogā un sociālo tīklu profilos laika posmā no 2013. gada marta līdz jūnijam bija publicēti materiāli, kas aicināja uz agresiju pret ebrejiem un musulmaņiem.

Apsūdzība pieprasa Vikernesam piespriest četrus līdz sešus mēnešus ilgu nosacītu cietumsodu, kā arī samaksāt soda naudu 5000 eiro apmērā.

Pats Vikerness, kurš tagad oficiāli nomainījis vārdu un saucas Luijs Kašē (Louis Cachet), visas apsūdzības noliedz - pēc viņa vārdiem, ikviens cilvēks var uz viņa vārda izveidot blogu un publicēt visu, kas ienāk prātā.

Mūziķis uzsver, ka tikai vienā pašā sociālajā tīklā "Facebook" reģistrēti vismaz 350 lietotāji, kas sevi dēvē par Vargu Vikernesu.

Mūziķis un viņa sieva Marī Kašē tika apcietināti 2013. gada jūlijā. Francijas policija pārīti turēja aizdomās par terorakta rīkošanu, jo neilgi pirms tam Marī veikalā bija iegādājusies šaujamieroci.

Neraugoties uz to, ka pirkums bija legāls, policijas uzmanību piesaistīja fakts, ka Vikerness bijis viens no cilvēkiem, kurš ietilpa Andersa Bēringa Breivīka "manifesta" saņēmēju sarakstā.

Toreiz mūziķis visas apsūdzības noraidīja, paziņojot, ka šī "manifesta" teksts ir "briesmīgs copy-paste", bet pats Breivīks - "masu slepkava un cionists". Drīz vien Vikernesu policija atlaida.

Šobrīd Vikerness sacer mūziku un raksta blogu, kurā propagandē "odālisma" ideoloģiju, saskaņā ar kuru baltajiem eiropiešiem ir jāatgriežas pie savām pagāniskajām saknēm, atbrīvojoties no "ebreju jūga" (tā viņš dēvē kristietību), humānisma, tolerances, sociālisma, komunisma un citām mūsdienu Eiropā dominējošajām vērtību sistēmām.

Pasaules slavu Vikerness iemantoja deviņdesmito gadu sākumā, kad nodibināja ietekmīgo black-metal grupu "Burzum" (faktiski tas sastāvā gan bija viņš viens pats).

Kad 1993. gadā tika nogalināts citas norvēģu black-metal grupas "Mayhem" mūziķis Euronymous, Vikerness tika apsūdzēts slepkavībā un nākamos 15 gadus pavadīja cietumā (arī par kristiešu baznīcu dedzināšanu).

Iznācis brīvībā, Vikerness pārcēlās uz dzīvi Francijā, kur kopā ar sievu un trim bērniem sāka saimniekot kādā fermā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!