Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas neatkarības stāžs ir aptuveni 50 gadi. Kurzemes hercogistes bijušajai kolonijai Trinidadai un Tobago – tuvu 60. Iedzīvotāju skaita ziņā valstis ir līdzīgas, taču iekšzemes kopprodukts uz vienu salas iedzīvotāju jau vairākus gadus apsteidz Latvijas rādītājus. Portāls "Delfi" nolēmis papētīt, cik ļoti šķīrušies bijušās kolonijas un bijušās metropoles likteņi.

Par to, kā rīdzinieks Oļegs Rezņiks dzīvo citā Kurzemes bijušajā kolonijā, Gambijā, lasi šeit. 

17. gadsimta vidū Kurzemes hercogs Frīdrihs Ketlers centās izveidot koloniju tālajā Tobago, taču piedzīvoja neveiksmi. Krietni labāk veicās viņa uzņēmīgajam krustdēlam Jēkabam. Karību jūras salā viņš izveidoja apdzīvotu vietu "Neumitau" (Jaunā Mītava jeb Jaunjelgava; jā, pirmā Jaunjelgava atradās krietni patālu no Rīgas), no kurienes Eiropā sāka ieplūst tabakas, kafijas un citu vērtīgu preču kravas.

Prieki nebija ilgi. Spriežot pēc visa, Jēkabs Ketlers bija visnotaļ veiksmīgs tirgonis un darījumu cilvēks. Taču militārās varenības ziņā Kurzemes hercogiste nevarēja sacensties ar saviem lielajiem un plēsīgajiem kaimiņiem. 1658. gadā hercogisti sagrāba zviedri, pašu Jēkabu saņēma gūstā – šo laiku (divus gadus) viņš pavadīja Rīgā. Tad Tobago nonāca holandiešu rokās, vēlāk to sagrāba zviedru nolīgti pirāti, bet pēc tam tā atkal pārgāja holandiešu īpašumā. Tad atbrīvotais hercogs Jēkabs, pateicoties norunai ar Anglijas karali Kārli II (kuras iznākumā nācās šķirties no Gambijas), atguva Tobago.

17. gadsimta 80. gadu beigās kurzemnieki vēlreiz centās nostiprināt savas pozīcijas Tobago, taču tas beidzās neveiksmīgi. 18. gadsimta sākumā sala tika pasludināta par neitrālu teritoriju un metropoles saiknes ar bijušo koloniju pārtrūka. Tās atjaunojās tikai 2003. gadā, kad starp Latviju un Trinidadu un Tobago tika noslēgtas diplomātiskās attiecības.

Mūsdienās par hercoga Jēkaba un viņa neatlaidīgo sekotāju iespaidīgajiem panākumiem atgādina vien toponīms – Lielais Kurzemes līcis salas rietumu daļā –, kā arī piemineklis Kurzemei, kas atrodas Plimutas ciemā, tieši tur, kur savulaik apmetās mūsu priekšteči. Cik ļoti vairāk nekā trīs gadsimtu laikā pašķīrušies bijušās metropoles un tās bijušās kolonijas ceļi?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!