Foto: RIA Novosti/Scanpix
Sals Austrumeiropā kopš nedēļas nogales prasījis jau vairāk nekā 60 dzīvības, otrdien paziņoja amatpersonas, bet dažās valstīs piesaistīta armija, kas palīdz nodrošināt iedzīvotājus ar pārtiku un medikamentiem, kā arī izveido patversmes bezpajumtniekiem.

Ukrainā, kur gaisa temperatūra pēdējās naktīs noslīdēja līdz pat 33 grādiem zem nulles pēc Celsija skalas, kas ir zemākā reģistrētā temperatūra pēdējo sešu gadu laikā, nosaluši vismaz 30 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija bezpajumtnieki. 500 cilvēki vērsušies pie mediķiem ar apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanu, bet varas iestādes izveidojušas 1590 patversmes, kur tiek izsniegta pārtika un var apsildīties, ir plānots izveidot vēl 150 šādas vietas visā valstī.

Sniega vētrās Bulgārijā, termometra stabiņam noslīdot līdz -30 grādu atzīmei, dzīvību zaudēja pieci cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija vecāka gadagājuma, bet Rumānijā, kur arī zemākā reģistrētā temperatūra bija -30 grādi, gājuši bojā astoņi cilvēki, bet valsts armija palīdzējusi atbrīvot simtiem cilvēku, kuri bija iesprostoti ieputinātajās automašīnām.

Arī Polijas policija informēja, ka pēdējās diennakts laikā sals, kas vietām bija līdz pat -30 grādiem spalgs, prasījis piecu cilvēku dzīvības, tādēļ kopumā kopš pagājušās nedēļas nogales nosaluši jau 15 cilvēki, kas nozīmē, ka šajā valstī kopš ziemas sākuma aukstais laiks prasījis jau 51 dzīvību.

Trīs bojāgājušie Serbijā, kur varas iestādes pasludināja ārkārtas stāvokli 13 pašvaldībās un norīkoja armiju un ugunsdzēsējus nogādāt pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces tiem valsts iedzīvotājiem, kurus biezā sniega sega ir izolējusi.

Divus metrus bieza sniega sega izolējusi arī iedzīvotājus Bosnijas austrumos, kur nedēļas nogalē tika atrasts nosaluša vīrieša līķis.

Savukārt Čehijā nedēļas nogalē nosalis kāds 26 gadus jauns vīrietis, bet Lietuvā salā gājuši bojā trīs cilvēki.

Meteorologu prognozes liecina, ka sals Austrumeiropā pagaidām nemitēsies un nedēļas gaitā pastiprināsies, izplešoties līdz pat Portugālei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!