Foto: AFP/Scanpix
Jemenas prezidents Alu Abdallāhs Salehs svētdien paziņoja, ka dosies uz ASV ārstēties un vēlāk valstī atgriezīsies, lai turpinātu vadīt valdošo partiju, kā arī viņs lūdza piedošanu jemeniešiem par savas valdīšanas laikā pieļautajām kļūdām.

Jemenas amatpersonas svētdien paziņoja, ka Salehs no Sanas izlidojis uz Omānu, kur pavadīs dažas dienas un tad dosies uz ASV.

"Ar dieva gribu, es došos ārstēties ASV un atgriezīšos Sanā kā partijas '"Vispārējais tautas kongress" vadītājs," Saleha teikto partijas amatpersonām citēja valsts ziņu aģentūra "Saba".

Salehs, kuram sestdien parlamenta pieņemtais likums garantē imunitāti no kriminālvajāšanas, lūdza Jemenas iedzīvotājiem piedošanu par viņa valdīšanas laikā pieļautajām kļūdām.

"Lūdzu piedošanu visiem Jemenas vīriešiem un visām sievietēm par ikvienu neveiksmi, kas notikusi manas 33 gadu ilgās valdīšanas laikā un lūdzu piedošanu un atvainojos visiem Jemenas vīriešiem un sievietēm," teicis Salehs. "Tagad mums jākoncentrējas uz saviem cietušajiem un ievainotajiem," piebilda Jemenas prezidents.

Tūkstošiem Jemenas iedzīvotāju svētdien protestēja pret Saleham piešķirto imunitāti un pieprasīja viņu tiesāt par Saleha valdīšanas laikā pieļautajiem pārkāpumiem.

Jemenas parlaments apstiprināja pagaidu valdības pieņemto likumprojektu par tiesiskās imunitātes piešķiršanu gan Saleham, gan "tiem, kas darbojās valdībā, civilās un militārās institūcijās" viņa 33 varas gados. Šis likums attiecināms uz visiem noziegumiem, kas izdarīti pirms tā stāšanās spēkā.

Demonstranti apsūdz Saleha un viņa kontrolētos drošības spēkus par simtiem cilvēku nogalināšanu. Daudzi bažījas, ka pēc Saleha atkāpšanās pie varas nākts kāds no viņa sabiedrotajiem.

Savukārt galvaspilsētas Sanas lidostā desmitiem Jemenas gaisa spēku pārstāvju streikoja, sēžot uz skrejceļa, tādējādi pieprasot sava komandiera, kas ir Saleha pusbrālis atkāpšanos, apsūdzot viņu korupcijā.

Salehs un opozīcijas pārstāvji 24.novembrī Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā parakstīja Persijas līča valstu sadarbības padomes izstrādātu miera plānu, kas paredz Saleha atteikšanos no varas, lai izbeigtu desmit mēnešus ilgo vardarbīgo pilsonisko konfliktu Jemenā.

Plāns paredz, ka Salehs 30 dienu laikā nodos savas pilnvaras viceprezidentam un 90 dienu laikā tiks sarīkotas prezidenta vēlēšanas. Tomēr Salehs būs Jemenas prezidents, līdz amatā stāsies jaunais valsts vadītājs.

Jemenas viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hani 26.novembrī parakstīja dekrētu, kas paredz rīkot prezidenta vēlēšanas 21.februārī. Jemenas politiskie spēki ir vienojušies, ka Hani būs vienīgais kandidāts un būs prezidenta amatā divus gadus, bet pēc tam tiks sarīkotas jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

69 gadus vecais Salehs ir bijis pie varas kopš 1978.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!