Foto: EPA/LETA
Jau trešo dienu Salvadorā teju pilnībā apstājusies sabiedriskā transporta kustība, turpinoties ielu bandu protestiem pret jauno likumu, kas piederību šādam grupējumam klasificē kā kriminālpārkāpumu.

Grupējumi "Mara 18" un "Mara Salvatrucha" likuši sabiedriskā transporta operatoriem pārtraukt darbību vai arī samierināties ar nepakļaušanās sekām.

Autobusu šoferu un pasažieru aizsargāšanā iesaistīti tūkstošiem karavīru.
Jaunais bandu apkarošanas likums Salvadorā tika pieņemts jūlijā, reaģējot uz incidentu, kad kādas bandas locekļi aizdedzināja pasažieru autobusu. Uzbrukumā dzīvību zaudēja 17 cilvēki.

Kā vēsta britu raidsabiedrības BBC korespondents, kurš pašreiz atrodas Salvadoras galvaspilsētā Sansalvadorā, šķiet, pārvadātāji pakļāvušies bandu prasībām.

Nekursē aptuveni 80% sabiedriskā transporta, lai gan daži privāti šoferi uzņem pasažierus par daudz augstāku samaksu.

Transportlīdzekļus, kas pārvadā pasažierus, eskortē policija un militārpersonas. Lai palīdzētu cilvēkiem nokļūt darbavietā, iesaistīts armijas transports.

Darbu pārtraukuši arī daudzi uzņēmumi, kurus iebiedējušas bandu izplatītās skrejlapas. Tajās izteikts ultimāts - nestrādāt vai "samierināties ar sekām".

Šādi bandas pastiprinājušas spiedienu pret valsts prezidentu Maurisio Funesu neparakstīt jauno likumu. Taču pats Funess atzinis, ka viņa valdība nepakļausies iebiedēšanai un draudiem. "Es nešaubos, ka parakstīšu šo likumu," trešdien paziņoja Salvadoras vadītājs. "Mēs paredzējām, ka tā notiks."

Funess skaidro, ka likuma mērķis ir vērsties pret bandu līderiem un grupējumu finansētājiem, kā arī nepieļaut jaunu cilvēku nokļūšanu kriminālajās aprindās.

Protesta kampaņa pārmetusies arī uz Salvadoras cietumiem, kur simtiem ieslodzīto bandu locekļu paziņojuši par sacelšanos.

Kā Salvadoras televīzijai atzina maskās tērpti bandu pārstāvji, viņi sākuši šo streiku, jo jūtoties izstumti no diskusijām par noziedzības mazināšanu. "Mēs vēlamies sākt atklātu dialogu ar mērķi atrast risinājumu vardarbībai," skaidroja grupējuma "Mara 18" loceklis.

Salvadoras ielu bandas nodarbojas ar narkotiku kontrabandu un izspiešanu.
Septiņu miljonu cilvēku apdzīvotajā valstī pastrādāto slepkavību skaits ir viens no lielākajiem pasaulē, un ik dienu šādā nāvē iet bojā ap desmit cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!