Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni pirmdien sācis jaunu kampaņu pret tā dēvētājiem glābšanas kuģiem, kas Vidusjūrā uzņem nelegālos imigrantus un mēģina tos nogādāt Itālijā.

"Ostas ir un paliks SLĒGTAS," tviterī paziņojis Salvīni, kamēr viņa vadītā ministrija izplatījusi astoņas lapaspuses garu skaidrojumu par likumiem, kas regulē glābšanas operācijas un kurus tā dēvētie glābšanas kuģi neievēro.

Ministrs, kurš vada pret imigrāciju noskaņoto partiju "Līga", atkārtoti atteicies ielaist ostās nevalstisko organizāciju kuģus, kam ilgstoši nācies dreifēt, kamēr tajos esošos nelegālos imigrantus nav piekritušas uzņemt citas Eiropas valstis.

Lai gan ministrijas dokumentā atzīts, ka palīdzības sniegšana tiem, kuru dzīvības ir apdraudētas, ir "prioritāte", Salvīni brīdinājis, ka pret tiem, kas "atklāti ignorē starptautiskos, Eiropas un nacionālos glābšanas noteikumus," ir jāvērš "sankcijas".

Viņš norādījis, ka nedrīkst nenovērtēt arī risku, ka starp jūrā uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem var slēpties personas, kas saistītas ar terorismu.

"Glābšanas kuģu ieiešana Itālijas teritoriālos ūdeņos kaitē Itālijas valsts kārtībai un drošībai," atzīts dokumentā.

Ministrijas skaidrojums izplatīts dažas stundas pēc tam, kad kādas itāļu labdarības organizācijas kuģis Lībijas piekrastē uzņēma 49 nelegālos imigrantus, lai gan notikuma vietā jau bija ieradusies Lībijas krasta apsardze.

Tūlīt pēc tam kuģis pieprasīja atļauju izsēdināt uzņemtos nelegālos imigrantus Itālijā.

Salvīni norādījis, ka kuģiem, kas, savu darbību nekoordinējot ar Romu, uzņem imigrantus ūdeņos, par kuriem atbildīga Lībija, nav tiesību ieiet Itālijas ostās.

Viņš uzsvēris, ka kuģi, kas uz savu roku uzņem nelegālos imigrantus un pēc tam dodas uz Eiropas ūdeņiem, pārkāpj starptautiskās jūras tiesības.

Ministrs arī norādījis, ka Itālijas ostas nav vienīgās, kur varēti izsēdinās jūrā uzņemtos imigrantus, un ka atbilstošu loģistisko un veselības aprūpes atbalstu var nodrošinās arī Lībijas, Tunisijas un Maltas ostas, kas parasti atrodas tuvāk imigrantu uzņemšanas vietai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!