Čečenu kaujinieku komandieris Šamils Basajevs gatavojot lielus terora aktus 9.maijā, kad Krievija svinēs 60.gadadienu kopš uzvaras pār nacistisko Vāciju, otrdien vēsta laikraksts "Gazeta", atsaucoties uz avotiem varas iestādēs.
Varas iestādes uzskata, ka Basajevs plāno terora aktus īstenot Čečenijā, taču nevar izslēgt iespēju, ka par viņa mērķi var kļūt arī Maskava, jo tur uz 9.maija svinībām ieradīsies vairāku desmitu valstu līderi, raksta avīze.

"Gazeta" atgādina, ka pagājušajā gadā tieši 9.maijā sprādzienā stadionā Groznijā tika nogalināts Čečenijas prezidents Ahmats Kadirovs. Bet divus gadus agrāk šajā dienā Krievijas Dagestānas pilsētā Kaspijskā sprādzienā svētku parādes laikā gāja bojā 43 cilvēki un vairāk nekā 100 guva ievainojumus.

Par Basajeva nodomiem varas iestādes uzzinājušas, nopratinot aizturētos Basajeva, Doku Umarova un citu lauka komandieru vienību kaujiniekus. Viņi pastāstījuši par ieroču slēptuvēm, kuras sagatavotas terora aktu sarīkošanai. Speciālisti šajās slēptuvēs bez parastiem automātiem un pistolēm atraduši arī spēcīgus paštaisītus spridzekļus, kā arī lielus trotila krājumus un paštaisītu nevadāmu raķešu palaišanas iekārtu.

Parasti šādas iekārtas tiek izmantotas mērķu iznīcināšanai no lidmašīnām un helikopteriem, taču kaujiniekiem to izdevies pārveidot par manuālu palaišanas iekārtu, kura ārēji līdzinās granātmetējam. Specdienesti secinājuši, ka kaujinieki plānojuši šos arsenālus izmantot Čečenijā tuvākajā laikā.

Kā paziņoja Krievijas armijas Ziemeļkaukāza operatīvā štāba pretterorisma operāciju pārvaldes pārstāvis ģenerālis Iļja Šabalkins, Uzvaras diena pēc būtības pašlaik ir paši lielākie svētki Čečenijā. Šajā dienā Čečenijā vienmēr notiek plaši pasākumi ar republikas augstāko amatpersonu un federālo spēku vadības piedalīšanos. Un kā liecina pieredze, šajos svētkos cenšas "piedalīties" arī kaujinieki.

Kā norāda "Gazeta", nav grūti iedomāties, ka par čečenu kaujinieku galveno mērķi atkal varētu kļūt atjaunotais Groznijas stadions "Dinamo", kur notiek galvenie 9.maija svinību pasākumi. 2003.gadā dažas minūtes pirms svarīgāko viesu ierašanās līdzās stadiona ieejai eksplodēja jaudīgs spridzeklis. Toreiz ievainojumus guva vairāki cilvēki. 2004.gadā stadionā drošības pasākumi tika pastiprināti. Tomēr tas nelīdzēja: tieši zem VIP ložas eksplodēja agrāk ievietots jaudīgs spridzeklis, kas nogalināja Čečenijas prezidentu Ahmatu Kadirovu, Čečenijas Valsts padomes priekšsēdētāju Huseinu Isajevu un vēl vairākas amatpersonas.

Kā ziņots, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir nolēmusi piedalīties 9.maija pasākumos Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!