Foto: AP/Scanpix/LETA
Bijušais Samoa premjers Tuilaepa Malielegaois apsūdzējis Jaunzēlandes premjerministri Džasindu Ardernu, izsakoties, ka viņa vēlējusies panākt, ka par valsts valdības vadītāju kļūst sieviete, raksta "The Guardian".

"Man rodas aizdomas, ka, iespējams, aiz tā visa stāv Jaunzēlande," sacīja Tuilaepa.

Tuilaepa bija Klusā okeāna reģiona valsts premjerministrs vairāk nekā 22 gadus. Šī gada sākumā notikušajās vēlēšanās viņš zaudēja amatu, piekāpjoties Fiamei Naomi Mataafai, kura kļuva par valsts pirmo sievieti premjera amatā.

Tuilaepa vairākus mēnešus pēc vēlēšanām atteicās pieņemt Fiames uzvaru, apšaubot tiesu lēmumus un apsūdzot viņu un viņas deputātus "nodevībā". Apsūdzības pret Jaunzēlandes valdību ir jaunākais piemērs tam, ka bijušais premjerministrs mēģina apšaubīt konkurentes uzvaru, atzīmē medijs.

Samoa tiesas atzinušas vēlēšanas par likumīgām un konstitucionālām, un to rezultātus atzinušas arī citas pasaules valstis.

"Izskatās, ka Jaunzēlandes premjerministre vēlējās, lai Samoa būtu premjerministre [sieviete]," intervijā sacījis ekspremjers.

Samoa pārcieta ieilgušu krīzi pēc aprīlī notikušajām nacionālajām vēlēšanām. Fiame un citi viņas partijas deputāti netika ielaisti parlamenta ēkā dienā, kad viņiem vajadzēja nodot svinīgo zvērestu.

Arderna bija viena no pirmajām pasaules līderēm, kura apsveica Fiami ar ievēlēšanu premjerministra amatā pēc tam, kad tiesa atzina viņas uzvaru vēlēšanās par likumīgu. Tuilaepa apgalvoja, ka Jaunzēlandes līderes tūlītējie apsveikumi ir "pierādījums" tam, ka Jaunzēlandes valdība "visu laiku to [Fiames uzvaru] bija plānojusi".

Ardernas pārstāvis noraidīja šīs apsūdzības, sakot, ka tās nav pamatotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!