Foto: AP/Scanpix
Tūkstoši čehu pirmdien, kad valstī atzīmē 25. gadadienu kopš "Samta revolūcijas", izgāja ielās, lai protestētu pret valsts prezidentu Milošu Zemanu, vēsta raidsabiedrība BBC.
Foto: Reuters/Scanpix

Demonstranti rokās turēja futbola sarkanās kartiņas kā brīdinājumu Zemanam, kamēr citi prezidentam meta ar olām. Kāda no tām nejauši trāpīja Vācijas prezidentam Joahimam Gaukam, bet pats Zemans tika cauri sveikā, ziņo BBC. Daudzi Čehijas iedzīvotāji uzskata, ka Zemans ir parāk draudzīgs pret Krieviju.

"Nost ar Zemanu", "mēs nevēlamies būt Krievijas kolonija", vēstīja uzraksti uz demonstrantu plakātiem. Pūlis izsvilpa un apmētāja ar olām Zemanu, kad viņš atklāja piemiņas plāksni 1989. gada revolūcijā iesaistītajiem studentiem.

Foto: AP/Scanpix

Bijušais komunists Zemans ir pamatīgi saniknojis daudzus Čehus, kad aizstāvēja Krievijas nostāju par notikumiem Ukrainā, paziņojot, ka Donbasa konflikts ir "pilsoņu karš starp divām Ukrainas pilsoņu grupām". Pagājušajā mēnesī Zemans kādā intervijā noniecinoši izteicās par krievu pankgrupu "Pussy Riot".

Oktobrī prezidents šokēja sabiedrību ar paziņojumu, ka viņš vēlētos iemācīties tā "stabilizēt" sabiedrību, kā to dara Ķīna. Pirms revolūcijas gadadienas Zemans izteicās, ka studentu protests neizraisīja "Samta revolūciju", bet bija tikai viens no daudziem mītiņiem.

"Samta revolūcija" sākās 1989. gada 17. novembrī, kad policija uzbruka studentu protestētājiem. Tas izraisīja protestu vilni toreizējā Čehoslovākijā, kā rezultātā tika gāzta komunistu valdība. Jauno valdību vadīja disidents un dramaturgs Vāclavs Havels, kurš līdz 2003. gadam bija Čehijas prezidents.

Havels mira 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!