Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halizads drīzumā sāks sarunas ar talibiem, trešdien pavēstīja amatpersonas, ar šo paziņojumu nākot klajā trīs mēnešus pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps negaidīti diplomātiskos centienus izbeigt Afganistānas konfliktu bija apturējis.

Savas misijas sākumā Halizads ieradies Kabulā, kur pagājušajā nedēļā negaidīti vizītē bija arī ASV Tramps, dodot svētību sarunu atsākšanai.

Kā pavēstīja ASV Valsts departaments, Halizads pēc sarunām Kabulā dosies uz Kataru, kur tiksies ar talibu pārstāvjiem.

"Sūtnis Halizads no jauna pievienosies sarunām ar talibiem, lai spriestu par soļiem, kas varētu novest pie sarunām Afganistānas pušu starpā un miermīlīga noregulējumu šim karam, konkrēti mazinot vardarbību, kas novestu pie ugunspārtraukšanas," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Negaidītās vizītes gaitā pagājušajā nedēļā Afganistānā Tramps paziņoja, ka talibi "vēlas panākt vienošanos".

Tiesa gan, nemiernieki vēlāk norādīja, ka ir "pāragri" runāt par tiešu sarunu atsākšanu ar Vašingtonu.

ASV un Afganistānas talibu nemiernieku sarunas par 18 gadus ilgušā konflikta izbeigšanu turpinājās teju gadu, līdz Tramps septembrī paziņoja par to pārtraukšanu.

Tā kā talibi līdz šim atteikušies runāt ar Kabulas valdību, tā šajā procesā nav piedalījusies. Talibi Kabulas valdību uzskata par Rietumu "marionešu režīmu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!