Šanhaja atvieglos Ķīnā valdošo viena bērna politiku, ļaujot vecākiem radīt un audzināt arī otru bērnu, taču par to būs jāmaksā "sods", trešdien paziņoja amatpersonas.
Pret ģimenēm Ķīnas austrumu pilsētā tiks īstenotas sankcijas, ja tajās piedzims otrs bērns, par ko būs jāmaksā valdībai 100 000 juaņu (aptuveni 7680 latu), paziņoja Šanhajas Iedzīvotāju un ģimenes plānošanas komisija.

Izmaiņas likumos ir iespējamas, pateicoties pašvaldībām piešķirtajām tiesībām noteikt pašām savu dzimstības kontroles politiku jaunā ģimenes plānošanas likuma ietvaros, kas stājas spēkā 1.septembrī.

Patlaban vienīgi Šanhajas iedzīvotājiem ir atļauts laist pasaulē vairāk par vienu bērnu, ja pāra pirmdzimtajam ir iedzimtas nepilnības vai arī ja abi vecāki nāk no ģimenes, kurā ir viens bērns.

Citiem, kas pārkāpj likumu par viena bērna laišanu pasaulē, draud sodi, piemēram, pabalstu zaudējums par otro bērnu, grūtības ar bērna iekārtošanu skolā un var būt liegta arī izvirzīšanās darbā.

"Ja būs kādi neplānoti bērni, vecākiem būs jāmaksā soda nauda triju vidējo ikgadējo ienākumu apjomā," sacīja Vejs Loņgens no Ģimenes plānošanas komisijas.

Viņš sacīja, ka pašvaldību grupas Šanhajā ir secinājušas, ka vidējie ģimenes gada ienākumi, ieskaitot mēneša algas un prēmijas, nepārsniedz 30 000 juaņu.

Lai gan šī summa krietni pārsniedz vienkāršo iedzīvotāju iespējas, jaunais likums atzīst moderno Ķīniešu pilsētu dzīves realitāti.

Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados lielākā daļa cilvēku strādāja valsts iestādēs, kur amatpersonām bija liela vara pār cilvēka privāto dzīvi.

Bet, palielinoties privātajam sektoram, daudz kas ir mainījies.

Vēl viens no izmaiņu faktoriem ir iedzīvotāju pieaugums uz migrējošā darbaspēka rēķina, kuru ģimenes plānošanas amatpersonas nespēj kontrolēt ar dzimstības politiku.

Viena bērna politika, ko ieviesa astoņdesmito gadu sākumā, reāli darbojas tikai pilsētās, bet lauku apvidos ģimenēs bieži vien ir divi vai vairāk bērni.

Plānots arī pastiprināt vēl nedzimušā bērna dzimuma noteikšanas kontroli, trešdien raksta Šanhajas laikraksts.

Valsts likumi aizliedz bērna dzimuma noteikšanu embriālā stadijā ar ultraskaņu, taču Šanhajā, kur medicīniskās tehnoloģijas ir krietni augstākā līmenī nekā pārējā valstī, eksistē vēl arī citas metodes, teikts laikrakstā.

Tā kā vecākiem ir atļauts tikai viens bērns, ja tiek gaidīta meitenīte, māte bieži pārtrauc grūtniecību vai arī pamet piedzimušo meitenīti. Ķīnas bērnu patversmes ir pilnas ar pamestām jaundzimušām meitenītēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!