Foto: AFP/Scanpix

Ar plašām izglītības reformām neapmierināti Meksikas skolotāji trešdien uzbrukuši politisko partiju ēkām dienvidrietumu štatā Gerrero, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairākas stundas ar kapļiem un nūjām bruņoti maskējušies protestētāji uzbruka birojiem un izraisīja ugunsgrēkus, kā arī apkrāsoja sienas ar saukļiem, ziņo BBC. Štata gubernators palīgā aicina federālo valdību.

Reformas paredz ieviest centralizētu skolotāju novērtēšanas sistēmu un izskaust korupciju izglītības nozarē, kur daudzas skolotāju vietas tiek pirktas un pārdotas.

Tikmēr arodbiedrības iebilst, ka reformas novedīs pie masveida skolotāju atlaišanas, bet kritiķi pieļauj, ka pārmaiņas bruģē ceļu visas izglītības sistēmas privatizācijai.

Trešdienas protesti izcēlušies vienu dienu pēc tam, kad štata valdība atteicās grozīt izglītības likumprojektu, kas paredz katrā štatā apstiprināmas konstitucionālās izmaiņas.

Desmitiem protestētāju uzbruka valdošās partijas, kā arī likumprojektu atbalstošo opozīcijas partiju birojiem štata galvaspilsētā Čilpansingo. Cietis arī senatora birojs un štata Izglītības ministrijas ēka, kur protestētāji izsituši logus un pa tiem ārā metuši datortehniku un mēbeles.

Vairākos birojos aizdedzināti papīri un uz sienām uzkrāsoti saukļi, saucot amatpersonas par "tautas nodevējiem".

Vardarbīgie protesti ir reakcija "uz agresīvo politiku", skaidro skolotājus pārstāvošās arodbiedrības pārstāvis Minervo Morans. Tikmēr štata gubernators Angels Agvire lūdzis federālo palīdzību kārtības nodrošināšanai.

Demonstrantiem pievienojušās varētu būt štatā nesen veidotās kopienu pašaizsardzības grupas, paverot iespējas plašākam haosam, norāda BBC. Civilās drošības brigādes veido kopienu iedzīvotāji, kuri nav apmierināti ar policijas darbu un korumpētību, tāpēc paši uzņemas rūpes par drošību savā apkārtnē.

Meksikas prezidents Enrike Peņa Njeto jauno izglītības likumu parakstīja jau februārī, bet tā ieviešanai vēl ir jāizstrādā atsevišķi tiesību akti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!