Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sankciju režīms pret Irānu smagi ietekmējis Islāma Republikas ekonomiku 2019. gadā, atsaucoties uz starptautisko organizāciju pausto informāciju, raksta portāls DW.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) nesen publicētie indikatori rāda, ka Irānas ekonomika šogad varētu sarukt par 9,5%. Šie ekonomiskie rādītāji ir vieni no sliktākajiem Irānā kopš 1984. gada, atzīmē medijs. Sliktākas prognozes par šī gada ekonomiskajiem rādītājiem ir tikai Lībijai (19% no IKP liels sarukums) un Venecuēlai (35%).

Mēneša sākumā Pasaules banka (PB) nāca klajā ar līdzīgām prognozēm, norādot, ka Islāma Republikas ekonomika varētu sarukt par 8,7%. Kā galvenos šīs tendences iemeslus PB izcēla Irānas naftas un gāzes eksporta sarukumu, kā arī ieviestās sankcijas pret valsts metālu, kalnrūpniecības un jūrniecības nozarēm.

PB arī prognozē, ka izaugsmes samazināšanās nozīmē, ka 2019. gada beigās Irānas ekonomika būs par 10% mazāka nekā tā bija pirms diviem gadiem.

Islāma Republikas ekonomika piedzīvoja strauju izaugsmi neilgi pēc Irānas kodollīguma (JCPOA) parakstīšanas, kas paredzēja ierobežojumus valsts kodolprogrammai apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu. Tomēr aizvadītā gada maijā prezidenta Donalda Trampa administrācija pārtrauca ASV dalību šīs vienošanās ietvaros un atjaunoja sankcijas pret vairākiem Irānas ekonomikas sektoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!