Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna sestdien paziņoja, ka jaunās ASV sankcijas tās petroķīmijas industrijai parāda ASV prezidenta Donalda Trampa apgalvojumu tukšumu par gatavību jaunām sarunām ar Teherānu.

"Tikai viena nedēļa bija vajadzīga, lai ASV prezidenta apgalvojums, ka viņš ir gatavs sarunām ar Irānu, tiktu pierādīts kā tukšs," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

ASV Finanšu ministrija piektdien paziņoja, ka Trampa administrācija piemērojusi sankcijas Irānas lielākajam petroķīmijas uzņēmumam "Persian Gulf Petrochemical Industries Company" (PGPIC) par sadarbību ar Irānas Revolucionāro gvardi.

ASV pagājušajā mēnesī iekļāva Irānas elites militāro vienību Islāma Revolucionāro gvardi teroristisko organizāciju sarakstā.

Sankciju mērķis ir ierobežot finansējumu PGPIC, kas ir Irānas lielākā un pelnošākā petroķīmijas kompānija, un 39 tās filiālēm un "ārvalstīs bāzētajiem tirdzniecības aģentiem", paziņoja ministrija. Iesaldēti kompānijai piederošie līdzekļi ASV un ASV uzņēmumiem un pilsoņiem aizliegts slēgt darījumus ar PGPIC, tās filiālēm un aģentiem.

ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins norādīja, ka šis solis ir brīdinājums, ka ASV turpinās vērsties pret tiem uzņēmumiem petroķīmijas nozarē un citās jomās, kas finansiāli atbalsta Irānas Revolucionāro gvardi.

Saskaņā ar ministrijas rīcībā esošo informāciju PGPIC saražo 50% no Irānas petroķīmisko produktu eksporta un slēgusi līgumus ar Revolucionāro gvardi par miljardiem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!