Sanktpēterburgas lidostā pirmdienas vakarā apturēta lidmašīnas izlidošana un aizturēts tajā esošais likvidētās opozīcijas organizācijas "Atvērtā Krievija" bijušais izpilddirektors Andrejs Pivovarovs, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi.

Polijas aviokompānijas LOT lidmašīnai, kurai bija paredzēts izlidot uz Varšavu un kas jau bija sasniegusi skrejceļu, ticis dots rīkojums atlikt izlidošanu. Lidmašīnā iekāpuši policisti un aizturējuši Pivovarovu.

Savā tvitera kontā Pivovarovs pavēstījis, ka viņš aizvests uz nopratināšanu Izmeklēšanas komitejā un ka pret viņu ierosināta krimināllieta par sadarbību nevēlamā organizācijā. Par to paredzēts līdz sešiem gadiem ilgs cietumsods.

Krimināllieta ierosināta 29. maijā, divas dienas pēc "Atvērtās Krievijas" likvidēšanas.

Pivovarovs tviterī raksta, ka uz Varšavu plānojis lidot "atpūsties".

Jau ziņots, ka 27. maijā trimdā dzīvojošā Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska finansētā opozīcijas organizācija "Atvērtā Krievija" pārtrauca darbību un slēdza visas nodaļas reģionos. Visi kustības biedri tika izslēgti no organizācijas, bet viņu dalība anulēta, lai izvairītos no iespējamām vajāšanām.

"Atvērtā Krievija" tika izveidota 2001. gadā pēc Hodorkovska iniciatīvas.

Lēmums par organizācijas darbības apturēšanu pieņemts laikā, kad Krievijas varasiestādes, tuvojoties septembrī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām, pastiprina spiedienu pret varas oponentiem.

"Atvērtā Krievija" 2017. gadā tika atzīta par nevēlamu organizāciju atbilstoši likumam, kas vērsts pret ārvalstu organizācijām, kurām tiek pārmesta politiska iejaukšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!