Foto: AP/Scanpix
Lai protestētu pret vandalismu, vairāk nekā tūkstotis cilvēku svētdien Sanktpēterburgā sapulcējušies pie ēkas, no kuras fasādes pagājušajā nedēļā tika nodauzīts bareljefs ar Mefistofeļa tēlu.

"Rokas nost no mākslas," vēstīja viens no plakātiem demonstrantu rokās.

Bareljefa nodauzīšana no 1911.gadā būvētā Sanktpēterburgas centra Petrogradas rajona nama izsauca sašutumu sabiedrībā, un policija uzsāka izmeklēšanu.

Atbildību par šo vandalisma aktu uzņēmās kāda anonīma biedrība - "Pēterburgas kazaki". Vēlāk kazaku organizācija "Irbis" paziņoja, ka "Pēterburgas kazaki" ir provokatori, kas ir jāsoda.

Vēstulē, kuru "Pēterburgas kazaki" nosūtīja portālam "Fontanka", biedrība pavēstīja, ka skulptūra iedrošinājusi uz "atklātu Sātana pielūgšanu", un tās atrašanās nama fasādē iepretim baznīcas ēkai bijusi nepieņemama.

Vandalisma akts raisījis bažas par ar pieaugošo reliģisko neiecietību prezidenta Vladimira Putina valdīšanas laikā.

Iepriekš šomēnes radikāli noskaņoti pareizticīgo aktīvisti sabojāja vairākus darbus skulptūru izstādē Maskavā.

Izstādē bija apskatāmi padomju tēlnieka Vadima Sidura darbi, ko viņa dzīves laikā cenzēja padomju vara.

Daudzi uzskata, ka pie notikušā daļēji vainojams Putina 2013.gadā ieviestais zaimošanas likums, ar kuru reliģisku jūtu aizskaršana pasludināta par krimināli sodāmu noziegumu. Likums tika pieņemts pēc pankmūzikas grupas "Pussy Riot" koncerta baznīcā. Likuma pārkāpējiem var piemērot cietumsodu līdz trim gadiem, kā arī 500 000 rubļu (6891 eiro) naudassodu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!