Foto: AP/Scanpix
Pulkovas lidostā Sanktpēterburgā un Maskavas Vnukovas un Domodedovas lidostās tiek papildus pārbaudīti visi vīrieši, bet daļa tiek aizvesti uz atsevišķu sarunu, ziņo aculiecinieki.

Galvenokārt tiek prasīts, kad biļete pirkta, vai persona ir pakļauta militārajam dienestam un vai viņš ir saņēmis pavēsti. Kā stāsta sociālo tīklu lietotāji, kuri dalījās savos novērojumos, būtībā visiem izdodas nokļūt uz saviem reisiem. Taču lēnās reģistrēšanās procedūras dēļ uz ceļiem pie lidostām izveidojās lieli sastrēgumi.

Dagestānā protesti

Tikmēr Dagestānas reģionā ceturtdien protestētāji pret prezidenta Vladimira Putina izsludināto daļējo mobilizāciju nobloķējuši federālo šoseju, vēsta Krievijas "Telegram" kanālu lietotāji.

"Babajurtovas rajonā nemieri mobilizācijas dēļ. Cilvēki iziet protestēt. Viņi bloķēja federālo šoseju," teikts vienā no ziņojumiem. Tajā pašā laikā krievi turpina rīkot atsevišķus piketus pret mobilizāciju, tajā skaitā Kostromā un Omskā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Krievijā trešdien protestos pret prezidenta Vladimira Putina izsludināto daļējo mobilizāciju 38 pilsētās aizturēti vairāk nekā 1400 cilvēku, ziņoja nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas veic Krievijas politieslodzīto uzskaiti. Visvairāk aizturēto ir Sanktpēterburgā, Maskavā un Jekaterinburgā.

Kazahstānas ceļš

Kazahstāna neizdos pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem bez Maskavas atļaujas, paziņojis parlamenta spīkers.

Kazahstānas parlamenta spīkers Maulens Ašimbajevs žurnālistiem Astanā paziņoja, tiesībsargājošo iestāžu un migrācijas dienesta amatpersonas strādā saskaņā ar likumu, apstrādājot ārvalstu pilsoņu, tai skaitā Krievijas pilsoņu lūgumus pēc pastāvīgās uzturēšanās atļaujām.

"Mūsu oficiālās institūcijas neizsniegs uzturēšanās atļaujas personām, kuras neiesniegs dokumentus, kas apliecina, ka viņu valstīm nav iebildumu pret viņu pārcelšanos uz Kazahstānu," sacīja Ašimbajevs.

"Kopumā valsts struktūras ir informētas par situāciju [kraso valstī ieceļojošo Krievijas pilsoņu skaita pieaugumu]. Mēs risinām sarunas par šo jautājumu," paziņoja spīkers.

Pēc Putina trešdienas paziņojuma par daļējo mobilizāciju tūkstošiem Krievijas pilsoņu pameta valsti, dodoties uz ārvalstīm, kur Krievijas pilsoņi var iebraukt bez vīzas, piemēram, Armēniju, Baltkrieviju, Gruziju, Serbiju, Kazahstānu un Mongoliju.

Kazahstānas amatpersonas aprīlī paziņoja, ka 2022. gada pirmajos četros mēnešos ir pieaudzis to Krievijas pilsoņu skaits, kuri lūguši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Kazahstānā, taču nesaistīja šo tendenci ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ziņu aģentūra RBK pagājušajā mēnesī ziņoja, ka uz Kazahstānu šā gada aprīlī un maijā pārcēlušies 570 000 Krievijas pilsoņu, kas ir par gandrīz 30% vairāk nekā Kazahstānā uz dzīvi apmetušos Krievijas pilsoņu skaits no janvāra līdz martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!