Foto: Reuters/Scanpix
ANO Ģenerālajā asamblejā trešdien sāka skanēt vētraini aplausi, kad Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss pasludināja, ka konflikts starp valdību un kreiso nemiernieku Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem (FARC) ir beidzies.

Pēc miera līguma noslēgšanas par 50 gadus ilgušā konflikta izbeigšanu "jauna Kolumbija šodien sveic starptautisko kopienu", sacīja prezidents.

"Pēc vairāk nekā pusgadsimtu ilgušā bruņotā iekšējā konflikta es šodien atgriežos ANO, lai paziņotu ar visu manas balss un manas sirds spēku, ka karš Kolumbijā ir beidzies," sacīja Santoss.

Viņš jau iepriekš bija izpelnījies aplausus ANO Drošības padomē, kur viņš padomes prezidentam prezentēja galīgo miera vienošanos.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns, kurš dosies uz Kolumbiju, lai pirmdien piedalītos miera līguma oficiālās parakstīšanas ceremonijā, cildināja Santosu par viņa "vīziju un apņēmību".

"Laikā, kad daudzās citās vietās notiek bruņoti konflikti, miers Kolumbijā pasaulei sūta spēcīgu cerības vēsti," sacīja Bans.

Pilsoņkarš starp FARC un valdību, kas sākās 1964.gadā, ir pēdējais ievērojamais bruņotais konflikts Amerikā. Tajā nogalināti 260 tūkstoši cilvēku, 45 tūkstoši palikuši bez vēsts un 6,8 miljoni bijuši spiesti mainīt dzīvesvietu.

Referendumā 2.oktobrī Kolumbijas vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu: "Vai jūs atbalstāt galīgo vienošanos konflikta izbeigšanai un stabila un ilgstoša miera veidošanai?"

Jaunā sabiedriskās domas aptaujā, kuras rezultāti publicēti piektdien, 59,5% respondentu sacīja, ka uz referenduma jautājumu atbildēs ar "jā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!