Sardīnijas lielākajā pilsētā Kaljāri pie reģiona prezidenta Renato Soru mājas naktī uz sestdienu sapulcējās aptuveni 2000 iedzīvotāji, protestējot pret Neapoles atkritumu ievešanu salā.
Soru atļāva vairākus simtus tonnas atkritumu no atkritumu krīzes skartās Neapoles ievests salā. Ceturtdien Sardīnijā tika atvestas aptuveni 500 tonnas atkritumu.

Pie Soru rezidences izcēlās sadursmes starp demonstrantiem un policistiem. Sadursmēs ievainoti astoņi policisti un septiņi demonstranti apcietināti.

Itālijas premjerministrs Romāno Prodi otrdien izklāstīja plānu, lai atrisinātu Neapoles atkritumu krīzi.

Lai novērstu ar nefunkcionējošo Neapoles atkritumu pārstrādes sistēmu saistītās problēmas, valdība ir izstrādājusi īstermiņa un ilgtermiņa programmas.

Kopš atkritumu izvešanas dienests īsi pirms Ziemassvētkiem pārtrauca darbu, jo visas izgāztuves esot pārpildītas, Neapolē un tās apkārtnē sakrājušies aptuveni 100 000 tonnu atkritumu. Varasiestādēm izcēlies strīds ar Pianuras priekšpilsētas iedzīvotājiem, kuri protestē pret vecās izgāztuves atvēršanu viņu rajonā, un nedēļas nogalē jau izcēlās pirmās sadursmes ar policiju, kad tā mēģināja likvidēt blokādes uz ceļa, kas ved uz šo izgāztuvi.

Par atkritumu krīzi atbildīgā komisija paziņoja, ka plāni atkal atvērt izgāztuvi tiks īstenoti. Vides ministrs Alfonso Pekoraro Skanio atzinis, ka valdība plānojusi atkal izmantot izgāztuvi, lai arī ierobežotu laika posmu.

Šī ar atkritumiem saistītā krīze, ko Itālijas prezidents, kurš pats ir neapolietis, svētdien raksturoja kā traģēdiju, nav nekas jauns Neapolei, kurā jau sen pastāv problēmas ar organizēto noziedzību un nabadzību.

Vietējās varasiestādes vairākkārt neveiksmīgi mēģinājušas ieviest atkritumu šķirošanu, kas, pēc vides ekspertu teiktā, lielā mērā palīdzētu atrisināt atkritumu likvidēšanas problēmu. Tomēr pēc vairākām pārbaudēm noskaidrots, ka atkritumu savākšana ir kļuvusi par ienesīgu biznesu vietējai mafijai "Camorra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!