Foto: F64
Arheoloģiskajos izrakumos Salmē atrasts astotā gadsimta vikingu kuģis, kura garums sasniedz 17 – 17,5 metrus, ziņo "Delfi.ee". Izrakumi tika uzsākti pirms nedēļas, un šodienas veiksmi arheologi sauc par kulmināciju.

Arheoloģijas zinātņu doktors Juris Pets laikrakstam "Saarte Haal" atzinis, ka šis ir ļoti veiksmīgs atradums.

Otrdien arheologi atrada senā kuģa otro daļu. Pirmā daļa tika atrasta pagājušā gadā. Tā bija sasegta ar maisiem un apklāta ar akmeņiem, kas apgrūtināja piekļuvi.

Runa ir par kara kuģi, kas, iespējams, vedis mājup bojāgājušos karotājus pēc neveiksmīga sirojuma Baltijā. Atrastas 29 cilvēku mirstīgās atliekas.

Pets neizslēdz, ka kuģa vidusdaļā, kas pašreiz vēl atrodas zem asfaltētas ietves - celiņa uz Salmes skolu - atrodas arī citu bojāgājušo vikingu mirstīgās atliekas.

Atrastais kuģis datējams ar apmēram mūsu ēras 750. gadu, un nav izslēgts, ka runa ir par skandināviem, kuriem aiz muguras neveiksmīgs brauciens pēc nodevām.

Par atrasto karotāju nāves iemeslu uzskatāma kauja, kas varētu būt notikusi liedagā netālu no Salmes.

Arheoloģijas students Ragnars Sāge gan uzskata, ka kuģis nav devies mājupceļā, jo ar tādu skaitu bojāgājušo, tas vienkārši nevarētu tikt citiem airu kuģiem līdzi.

"Kuģi apglabāja, visticamāk, pašu vikingu biedri," stāsta Sāge. Pēc viņa teiktā, kuģī atrastas bēru drānu pēdas, kā arī salauzti, tas ir, "nogalināti" ieroči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!