Foto: AP/Scanpix
Bijušais Kambodžas sarkano khmeru augsta ranga līderis ir izteicis nožēlu par maoistu režīma pastrādātajām zvērībām un atzinis atbildību par notikušo, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.


Pola Pota režīma līdera vietnieku Nuonu Čea, kurš tagad ir 86 gadus vecs, ANO atbalstītajā tribunālā tiesā par genocīdu un noziegumiem pret cilvēci.

"Kā līderim man ir jāuzņemas atbildība par postu, briesmām manai tautai," izsakot "visdziļāko līdzjūtību" nogalināto radiniekiem, kas piedalījās piektdienas tiesas sēdē Pnompeņā, paziņoja apsūdzētais.

"Es nožēloju apzināti vai neapzināti pastrādātos noziegumus, neatkarīgi no tā vai zināju, vai nezināju par tiem," BBC citē asiņainā režīma līderi. Bojāgājušo tuviniekiem atvainojās arī otrs apsūdzēts augsta ranga khmeru līderis - Khieu Samfans.

Sarkano khemru valdīšanas laikā no 1975. līdz 1979. gadam bojā gāja līdz diviem miljoniem cilvēku. Par režīma ienaidniekiem uzskatītos iedzīvotājus spīdzināja un nogalināja, bet simtiem tūkstoši mira no bada un smaga piespiedu darba laukos.

Režīma līderis Pols Pots mira deviņdesmito gadu beigās, bet par režīma noziegumiem līdz šim ir notiesāta tikai viena augsta ranga režīma amatpersona.

Nuons Čea un Khieu Samfans iepriekš ir teikuši, ka bija pārliecināti par to, ka rīkojas tautas interesēs un nav zinājuši par nogalināšanas apmēriem.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas kritizē tiesu par pārlieku lēno procesu, izsakot bažas, ka pēdējie divi dzīvi palikušo apsūdzētie var nomirt pirms tiesas sprieduma nolasīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!