Vecākais vēl dzīvais Kambodžas sarkano khmeru režīma līderis Nuons Čea ir ieradies tiesā, lai iesniegtu apelāciju par viņa aizturēšanu, ko veicis genocīda tribunāls, raksta BBC. Pret Čea izvirzītas apsūdzības par noziegumiem pret cilvēci, tomēr viņš lūdz atbrīvot viņu, norādot, ka tiesnešiem nevajag baiļoties par bēgšanas mēģinājumu.
Čea bija sarkano khmeru līdera Pola Pota vietnieks, un viņu režīma laikā četros gados gāja bojā vairāk nekā miljons cilvēku. Eksperti norāda, ka Čea bija galvenais ideoloģijas dzinējspēks, tāpēc par režīma radikālo politiku "jāpateicas" tieši viņam. Astoņdesmit gadus vecais vīrietis ir viens no pieciem augstākajiem sarkano khmeru režīma līderiem, ko tiesās ANO atbalstītais genocīda tribunāls. Lietu izskatīšanas sāksies šogad.

Čea paziņoja, ka līdz lietas izskatīšanas sākumam viņš būtu jāatbrīvo. "Man nav nekādas vēlmes pamest savu mīļoto valsti," viņš teica. "Nevienam nav jāsatraucas par manu bēgšanu." Tiesa savu lēmumu varētu paziņot pēc vairākām dienām.

Tiesas darbu kavē virkne nepatikšanu. Pirmdien Čea lietas noklausīšanās tika atlikta, jo Kambodža bija atteikusies reģistrēt viņa advokātu no Nīderlandes. Tiesu skārušas arī finansiālas problēmas – finansējums sāk beigties, un tagad ir jāpārliecina starptautiskie donori, ka nepieciešami papildu līdzekļi. Daudzi Kambodžas iedzīvotāji baiļojas, ka khmeru režīma līderi tā arī netiks notiesāti. Pols Pots nomira 1998.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!