Foto: AFP/Scanpix
Francija gatava darīt visu, lai izvairītos no ārvalstu militārajām operācijām Irānā, kas varētu novest pie pasaules kara, Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī paziņojumu atreferējis portāls "RIANovosti".

"Bruņots iebrukums neatrisinās problēmas, bet izraisīs haosu un karu Tuvējos Austrumos un, iespējams, visā pasaulē. Francija darīs visu, lai izvairītos no bruņota iebrukuma Irānā," sarunā ar ārvalstu diplomātiem, sacījis Sarkozī.

Francija aicina palielināt sankcijas pret Irānu, noteikt embargo attiecībā uz Irānas naftas iepirkumiem un iesaldēt valsts ārējos aktīvus. Šāds aicinājums ir saistīts ar to, ka Irāna, pēc Eiropas Savienības dalībvalstu domām, nevēlas sadarboties ar starptautisko sabiedrību jautājumos, kas saistīti ar valsts kodolprogrammu.

Iepriekš atsevišķu valstu vadītāji pieļāva, ka Irānas kodolprogrammu varētu neizdoties apturēt diplomātiskās sarunās.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!