Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī trešdienas vakarā atbrīvots pēc divu dienu pratināšanas policijā saistībā ar viņam izvirzītajām apsūdzībām korupcijā.

Sarkozī izvirzītas apsūdzības korupcijā un nelegālā kampaņas finansēšanā, jo viņš, kā tiek apgalvots, pieņēmis vairākus miljonus eiro no bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi 2007. gada vēlēšanu kampaņas finansēšanai, pavēstījis avots tieslietu struktūrās.

Pēc pieciem izmeklēšanas gadiem un divām Sarkozī pratināšanas dienām tiesneši, kuri strādā ar viseksplozīvāko Francijas politisko skandālu, nosprieda, ka viņiem ir pietiekami daudz pierādījumu, lai apsūdzētu 63 gadus veco politiķi. Sarkozī apsūdzēts korupcijā, nelegālā kampaņas finansēšanā un Lībijas valsts naudas slēpšanā, sacīja avots.

Eksprezidents noliedzis, ka būtu darījis kaut ko pretlikumīgu.

Kā ziņots, tiek vētīts, vai bijušais Lībijas diktators Muamars Kadafi palīdzējis Sarkozī finansēt vēlēšanu kampaņu 2007. gadā. AFP pietuvināts avots neizpauda informāciju par to, vai 63 gadus vecais bijušais līderis vairs netiek turēts aizdomās un vai viņam nedraud jaunu apsūdzību izvirzīšana par miljonu pieņemšanu no Kadafi.

Sarkozī apcietinājumā nonāca otrdienas rītā un tika pratināts divas dienas. Sarkozī advokāti ir atteikušies komentēt notiekošo.

Jau kopš 2013. gada tiek pētīta medijos atspoguļotā informācija un izmeklēti Kadafi dēla Seifa al Islama izteikumi, kas norādītu uz Lībijas naudas izmantošanu Sarkozī vēlēšanu kampaņā. Šis gadījums ir līdz šim skaļākais Francijas politisko partiju finansēšanas skandāls.

Otrdien tika nopratināts arī Sarkozī sabiedrotais un bijušais ministrs Briss Ortefē, kurš pēcāk tviterī atzinis, ka esot liecinājis brīvprātīgi un cerot, ka viņa sniegtā liecība palīdzēs pielikt punktu "kļūdām un meliem".

Jau 2011. gada martā izskanēja informācija par Kadafi iespējamo finansiālo atbalstu Sarkozī vēlēšanu kampaņai. Toreiz Francijas prezidenta amatā esošais Sarkozī pārliecināja NATO par militāru iejaukšanos, kas palīdzēja gāzt Kadafi.

Savukārt 2016. gada novembrī kāds uzņēmējs paziņoja, ka piegādājis Sarkozī pirmajai vēlēšanu kampaņai trīs koferus ar naudu, kurus licis nodot Kadafi.

Arī Francijas un Libānas uzņēmējs Zijāds Takiedīns pastāstījis, ka 2006. gada beigās un 2007. gada sākumā trīsreiz devies no Lībijas galvaspilsētas Tripoles uz Parīzi, lai nogādātu skaidru naudu priekš Sarkozī vēlēšanu kampaņas. Katrā koferī bijis pusotrs līdz divi miljoni eiro 200 un 500 nominālu banknotēs. Nauda esot saņemta no Kadafi režīma militārā izlūkdienesta vadītāja Abdallāha Senusi.

Sarkozī apgalvo, ka neko nav zinājis par krāpnieciskajām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!