Foto: AFP/Scanpix

Bijušajam Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī ceturtdien jāierodas pie izmeklēšanas miertiesneša Bordo pilsētā, lai atbildētu uz apsūdzībām, ka viņa vēlēšanu kampaņa 2007.gadā esot finansēta ar līdzekļiem, kas nelikumīgi saņemti no Francijas bagātākās sievietes Lilianas Betankūras.

57 gadus vecais Sarkozī tiek turēts aizdomās par to, ka finansiāli izmantojis gados veco kosmētikas firmas "L'Oreal" mantinieci Betankūru, kad viņa vājas veselības dēļ neesot pilnīgi apzinājusies savu rīcību. 90 gadus vecā Betankūra ir šīs firmas dibinātāja meita.

Izmeklēšanas miertiesnesis Žans Mišels Žantils iztaujās Sarkozī par to, kā viņš ieguvis finansējumu no Betankūras.

Betankūras bijusī grāmatvede Klēra Tibū 2010.gadā paziņoja policijai, ka esot nodevusi 150 tūkstošus eiro (105 tūkstošus latu) skaidrā naudā Betankūras palīgam Patrisam de Mestram, kurš šo naudu nodevis tālāk Sarkozī kampaņas kasierim Ērikam Vērtam.

Tibū arī apgalvojusi, ka Sarkozī, no 1983. līdz 2002.gadam esot Parīzes piepilsētas Neijī mēra amatā, regulāri apmeklējis Betankūras māju.

De Mestrs, kurš bija viens no lielākajiem Sarkozī partijas UMP atbalstītājiem, laikā no 2007. līdz 2009.gadam noņēma no Betankūras konta Šveices bankā pavisam četrus miljonus eiro (2,8 miljonus latu) septiņās porcijās. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka daļa šīs naudas vai visa šī nauda var būt nonākusi Sarkozī vai viņa partijas rīcībā.

Žantils jūlijā lika konfiscēt Sarkozī dienasgrāmatas, lai noskaidrotu viņa darbības iespējamu saistību ar šīm naudas izņemšanām. Sarkozī, kurš maijā zaudēja prezidenta tiesisko imunitāti, noliedz, ka būtu pārkāpis likumus.

Sarkozī 2007.gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, bet šogad tajās zaudēja sociālistam Fransuā Olandam. Izmeklēšanas iznākums var noteikt to, vai Sarkozī būs iespējams kandidēt prezidenta vēlēšanās arī 2017.gadā.

Individuāls ziedojums vēlēšanu kampaņai Francijā nedrīkst pārsniegt 4600 eiro (3233 latus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!