Paredzēts, ka Francijas prezidents Nikolā Sarkozī maijā Abū Dabī oficiāli atklās pirmo savas valsts karabāzi Persijas līcī, sestdien ziņo arābu laikraksts "Asharq Al-Awsat".

Saūda Arābijai piederošais laikraksts, atsaucoties uz Francijas diplomātiskajiem avotiem, vēsta, ka Sarkozī apmeklēs Apvienotos Arābu Emirātus (AAE), norādot, ka bāzes atklāšana liecina par Parīzes centieniem stiprināt attiecības ar naftas bagāto reģionu.

Par pirmās pastāvīgās karabāzes izvietošanu Abū Dabī Francija līgumu ar AAE parakstīja jau 2008. gadā.

"Tā būs pirmā šāda Francijas bāze [Persijas] līcī, un tā atradīsies pretī Ormuza šaurumam," 2008. gada janvārī pavēstīja kāds avots Francijas prezidenta kancelejā.

Stratēģiski svarīgais Ormuza šaurums atdala Irānu no AAE un Omānas. Tiek lēsts, ka caur to šobrīd tiek transportēti 40% no pasaulē iegūtās jēlnaftas.

Francijas amatpersonas pagājušajā gadā sacīja, ka bāzē atradīšoties 400 līdz 500 karavīri, kas pārstāvēšot sauszemes spēkus, gaisa spēkus un karafloti.

Francija ir galvenais AAE bruņojuma piegādātājs, un 1995. gadā starp abām valstīm noslēgts savstarpējās aizsardzības līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!