Francijas prezidents Nikolā Sarkozī otrdien, pieminot bojāgājušo policistu, kurš tika nogalināts apšaudē ar basku separātistu teroristiskā grupējuma ETA biedriem, solīja izskaust šīs organizācijas bāzes Francijā.

"Mēs vienu pēc otras iznīcināsim ETA bāzes Francijā. Mēs tās aizskalosim vienu pēc otras. Mēs izjauksim šīs teroristu organizācijas atbalsta tīklus," likumsarga bērēs solīja prezidents.

Arī Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero bija ieradies Francijas dienvidu pilsētā Melēnā, lai godinātu kritušo policistu.

Kā jau LETA ziņoja, likumsargs gāja bojā pagājušajā nedēļā vienā no Parīzes rietumu priekšpilsētām apšaudē ar bruņotiem cilvēkiem, kuri, domājams, saistīti ar ETA.

Apšaude izcēlās, kad policisti mēģināja noskaidrot identitāti cilvēku grupai, kura bija nolaupījusi no garāžas vairākas automašīnas.

Aizdomās turamie, kuru vidū bijusi arī sieviete, atklājuši uguni, un viens no policistiem no gūtajiem ievainojumiem mira. Līdz šim Francijas terorisma apkarošanas policijai izdevies aizturēt vienu aizdomās turamo, kurš jau atzinis dalību teroristiskajā grupējumā. Pašlaik tiek meklēti vēl pieci cilvēki, to vidū arī viena sieviete.

"Šis noziegums nepaliks nesodīts," uzrunājot vairākus desmitus policistu, paziņoja Sarkozī. "Mēs neļausim Francijas teritoriju izmantot kā darbības lauku terorismam un slepkavībām."

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 828 cilvēkus.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos. Sadarbojoties abu valstu likumsargiem, aptuveni simts ETA biedru aizturēti pērn un vēl 30 jau šogad, turklāt liela daļa - tieši Francijas teritorijā.

Parīze un Madride 2008.gada janvārī parakstīja īpašu vienošanos, kas atļauj spāņu aģentiem abu valstu likumsargu sadarbības ietvaros Francijas dienvidrietumos veikt operācijas pret ETA biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!