Foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņojis, ka Francijas atomelektrostacijas (AES), kas neizturēs pēc Japānas "Fukušima 1" AES avārijas ierosināto Eiropas staciju drošības pārbaudi, tiks slēgtas, vēsta ārvalstu masu mediji.

Ceturtdien Francijas kodoldrošības aģentūrai (ASN) uzdots līdz 2011.gada beigām pārbaudīt visas valsts AES, īpašu uzmanību pievēršot pieciem kritērijiem - plūdu un zemestrīču riskam, elektrības padeves pārtraukšanas un dzesēšanas sistēmas darbības pārtraukšanas riskam un vadībai krīze situācijās.

"Ja stacija neizturēs šo "stresa testu", tā tiks slēgta," piektdien preses konferencē paziņojis Sarkozī.

Jau vēstīts, ka pēc notikumiem Japānā, kur 11.marta zemestrīces un cunami dēļ notika avārija Fukušimas 1.atomelektrostacijā, visā pasaulē ir aktualizējies jautājums par kodolenerģijas drošību.

Lai pārliecinātos par kodoldrošību, Eiropas Savienības valstis plāno veikt tā dēvētos stresa testus savās atomelektrostacijās, kā arī aicināt blokā neietilpstošās kaimiņzemes, tostarp Krieviju, sekot šim piemēram.

Vairākas valstis jau noteikušas moratoriju jaunu AES būvei, kā arī apsver iespēju apturēt esošās stacijas, kurās ir novecojušas iekārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!