Foto: AFP/Scanpix

Bijušajam Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī būs jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā, ceturtdien paziņojis kāds avots tiesu sistēmā.

Lieta attiecas uz notikumiem 2014. gadā, un šajā lietā eksprezidents centies ietekmēt tienesi, kurš izskatīja viņa kampaņas nelikumīgo finansēšanu.

Tiesāts tiks arī tiesnesis Žilbērs Azibērs un Sarkozī advokāts Tjerī Hercogs, atklāja avots, apstiprinot Francijas laikraksta "Le Monde" ziņoto.

Visi ir nolieguši jebkādas apsūdzības.

Prokuratūra pavēstījusi, ka Sarkozī advokāts centies iegūt no Azibēra informāciju par kampaņas finansējuma izmeklēšanas statusu.

Telefonsarunās Sarkozī Azibēram piedāvāja prestižu vietu Monako apmaiņā pret informāciju kampaņas finansēšanas lietā, kurā Sarkozī tika turēts aizdomās par nelikumīgu finansējuma pieņemšanu no kosmētikas uzņēmuma "L'Oreal" mantinieces Liliānas Betankūras viņa prezidenta vēlēšanu kampaņai 2007. gadā.

Sarkozī 2013. gadā šīs apsūdzības tika atsauktas, tomēr Sarkozī telefona noklausīšanās ļāvusi uzzināt, ka viņš ar Hercogu runāja par iespēju piedāvāt Azibēram darbu Monako apmaiņā pret informāciju Betankūras lietā.

Sarkozī norādījis, ka darbs tiesnesim nekad nav piešķirts un tāpēc viņš nav vainīgs. Izmeklētāji toties uzskata, ka vienošanās nav izdevusies, jo eksprezidents un viņa advokāts uzzinājuši par viņu telefonu noklausīšanos.

Hercogam un Azibēram draud tiesa arī par konfidencialitātes pārkāpšanu.

Lēmums par Sarkozī lietas nodošanu tiesai seko pēc tam, kad konservatīvajam politiķim tika izvirzītas apsūdzības miljonu eiro pieņemšanā no bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi. Sarkozī tiek tiesāts arī par nelikumīgu kampaņas finansēšanu 2012. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!